Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

MP utmanar SD om invandringspolitik

Miljöpartiet skärper sin profil som det mest invandringsvänliga partiet i svensk politik. Strategin tas emot med öppna armar av huvud­motståndaren i kampen om att vara tredje största parti. ”Det är väldigt tacksamt”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

På måndagen är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Men det är också den 1 juli – dagen när två nya omdiskuterade lagar om fri vård och skola för papperslösa och deras barn träder i kraft.

Det firar språkröret Gustav Fridolin och ett 60-tal andra miljö­partister genom att under måndagen bära en särskild t-shirt i Visby med ”ÄNTLIGEN” tryckt i stora bokstäver på bröstet.

– Det finns anledning att fira. Vi har lyckats med något vi har jobbat med i många år. Barn ska inte straffas för vilka föräldrar de har. Det är två väldigt viktiga steg som tas, säger Gustav Fridolin.

Lagändringarna är ett resultat av migrationssamarbetet som regeringen inledde med Miljöpartiet efter förra valet. De nya lagarna har fått hård kritik av Sverigedemokraterna som anser att de legaliserar personer som befinner sig illegalt i landet.

Gustav Fridolin vill nu attackera SD genom att profilera partiet som den raka motsatsen.

– Vår upplevelse är att de inte är granskade för den ambition de faktiskt bär på. Om de blir granskade för den ambitionen så kan vi få ett annat valresultat än om man tror att vi kan titta bort när vi ser klyftorna växa mellan människor i Europa och Sverige, säger han.

MP-språkröret anser till att börja med att det är viktigt att bli tredje största svenska parti i EU-valet den 25 maj nästa år. Huvudutmanare till tredjeplatsen i svensk politik ser Fridolin som Sverigedemokraterna, trots att partiet inte ens är representerat i Bryssel.

– Vilket av våra två partier som blir störst i Europaparlamentsvalet kommer att ha väldigt stor betydelse för hur debatten i Sverige förs.

Han är inte rädd att partiets strategi att tala om invandringen gynnar SD på samma sätt som skett i Danmark där Dansk Folkeparti fått stort utrymme att diskutera invandringsfrågan.

– Det finns en avgörande skillnad. Det som hände i Danmark och som vi har gjort allt för att motverka i Sverige var att andra partier började följa efter Dansk Folkeparti. Det vi gör nu är något helt annat, vi vill visa vad som är de verkliga problemen.

Men är det inte en risk att ni gör SD en tjänst och att de får mer möjlighet att tala om det som är deras favoritämne?

– Vi tror faktiskt att det handlar om en verklig fajt om värderingar och om vilket Sverige vill vi ha.

Även till riksdagsvalet den 14 september nästa år ser Miljöpartiet Sverigedemokraterna som den största konkurrenten till att bli största parti bakom de två stora i svensk politik, Socialdemokraterna och Moderaterna. Tredjepositionen i riksdagen kan bli viktigare efter nästa års val på grund av en grundlagsändring som tvingar fram en omröstning i kammaren om statsministerposten.

I två av sex månadsmätningar av DN/Ipsos hittills i år har SD intagit bronsplatsen. I fjol var SD i tre av elva mätningar tredje största parti.

Miljöpartiets nya strategi välkomnas av Sverigedemokraternas partiledare som hoppas att få fler möjligheter att debattera invandringfrågan än tidigare.

– Jag tror att både MP och vi vinner på det, säger han.

Jimmie Åkesson har på senare tid märkt en förändring i hur de etablerade partierna behandlar SD.

Ett exempel är statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som i de senaste partiledardebatterna tagit replik på SD-ledaren där han gått till hård motattack. Det var helt annorlunda i början på SD:s första mandatperiod, anser Jimmie Åkesson:

– Man vill visa att det finns luckor i vår integrationspolitik. Det är ett nytt sätt att hantera frågan. Tidigare har man helt ignorerat oss, konstaterar han.

Men ett parti fortsätter att undvika debatt med SD, menar Åkesson: Socialdemokraterna.

– Man bemöter inte oss över huvud taget, säger han.

Gustav Fridolin vill inte recensera det forna samarbetspartiets förhållningssätt till SD.

– Vi gör inte det här för att recensera andra partier, svarar han undvikande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.