Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Almedalen

Regeringen driver på arbetet för ett fossilfritt Sverige

Svante Axelsson och Isabella Lövin på pressträffen.
Svante Axelsson och Isabella Lövin på pressträffen. Foto: Janerik Henriksson

Regeringen tillsätter en nationell samordnare som ska driva arbete med att göra Sverige fossilfritt. Uppdraget går till Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen.
– Jag ska vara coach och hinderröjare, säger han.

Fossilfritt Sverige är ett initiativ som regeringen tog inför klimatmötet i Paris ifjol för att samla företag, kommuner och myndigheter kring målet att få ner utsläppen. Det är för att ge ytterligare kraft åt det arbetet regeringen tillsätter en nationell samordnare.

– Det handlar om att samordna och stimulera aktörer nationellt och internationellt, säger klimatminister Isabella Lövin på en pressträff på fredagmorgonen.

Svante Axelsson har varit en tongivande opinionsbildare i klimatfrågor som generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Han har även kritiserat regeringen men nu har han tackat ja till detta uppdrag från klimatministern.

– Jag vill vara som en coach som visar på goda exempel och en hinderröjare som länk mellan företag och regeringen, säger Svante Axelsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.