Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Almedalen

Reinfeldt talade om jobb och SD

Foto: Roger Turesson

Moderaterna vill vika tre miljarder för att sänka avgifter till a-kassan och för praktikjobb för unga.
Och statsministern går hårt åt S och SD.

I Almedalen presenterades Fredrik Reinfeldt som ledaren för Sveriges enda arbetarparti, inför stor publik. Han gick upp i varv efter att ha lovat sänkta avgifter i a-kassan och pengar till praktikjobb.

Han tacklade vant ett försök av högerextrema Svenskarnas parti att bua ut honom och kritiserade skarpt Sverigedemokraterna som det parti i riksdagen som, hävdade han, har en enda agenda – mot invandring.

– De för in hatet i svensk politik. Vårt besked är: Ni ska inte få något inflytande! ropade Reinfeldt och fick kraftiga applåder.

Men det andra 30-procentspartiet, Socialdemokraterna, måste också vara tydliga, krävde han och hyllade den förra S-ledaren Mona Sahlin för att ha varit så rak om SD.

– Den nuvarande S-ledaren Löfven har säkert många fördelar, men i den här frågan är han tyst. Det är pinsamt, hävdade Reinfeldt.

– Mummel och tystnad är inte svaret på främlingsfientlighet, sade han och efterlyste besked som han själv har lämnat: om de rödgröna blir större men inte får majoritet kommer de fyra borgerliga partierna att låta dem bilda regering för att hålla SD borta från makt.

Reinfeldt lovade att satsa allt fram till valet för att vinna majoritet för "arbetslinjen mot bidragslinjen" och mot det han kallade det icke-förberedda rödgröna alternativet.

– Låt oss visa att vi är värda en tredje valseger 2014.

Reinfeldt påminde om att de sänkta avgifterna i a-kassan som föreslås och pengarna till anställningar med yrkesintroduktion för unga är ett resultat av den jobbpakt han lovade för ett år sedan.

– Vi levererar det vi har lovat för att få unga i arbete, sade han och underströk att de sänkta avgifterna i a-kassan från 2014 innebär att 2,3 miljoner a-kassemedlemmar får mellan 45 och 255 kronor mer i plånboken i månaden.

– Det är vårt sätt att visa att det lönar sig att arbeta, sade han och hoppades också att fler nu går med i a-kassan.

Han sade inget om varför regeringen ansåg att det var rätt att kraftigt höja avgifterna 2008, något som bedöms ha lett till att uppemot 400 000 personer gick ur och många avstod från att gå med i a-kassan.

Fakta:Fredrik Reinfeldts tal

Åhörare: cirka 5 800, enligt Almedalarrangören.

Talarens mest använda ord: ”Jobb” följt av ”jobben”.

Lockade till mest applåder: ”Ni ska inte få något inflytande!” (i ett klargörande till Sverigedemokraterna om läget efter valet nästa år).

Vanligaste plagg: sommarkavaj.

Väder: sol och 17 grader.

Oväntat inslag: ett gäng i publiken som skanderade ”sosse eller moderat, samma gamla Sverigehat” innan Reinfeldt hunnit säga ett ord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.