Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Retorikexperten: Välkomponerat tal av Hägglund

Fredrik Söderquist.
Fredrik Söderquist.

Retorikexperten Fredrik Söderquist om KD-ledaren Göran Hägglunds tal i Almedalen på söndagskvällen.

Retorisk utmaning

Göran Hägglund behöver förena rollen som lagspelare med att profilera sitt parti i Alliansen. Kristdemokraterna måste vara mer än Alliansens röst i välfärdsfrågor och behöver visa att partiet haft betydelse för den förda politiken. Dessutom måste Hägglund bidra till att Alliansen framstår som framgångsrik och oppositionen som splittrad.

Retorisk strategi

Hägglunds retoriska strategi är att bredda argumentationsbasen genom att även ta upp försvars-, EU-, och näringspolitik. Han använder dessutom kontraster för att skapa tydliga bilder, drastisk humor för att entusiasmera publiken, historiska tillbakablickar för att skapa sammanhang och legitimitet och analoga resonemang för att visa det förnuftiga med de egna förslagen.

Verklighetsbild

Hägglund framhåller Sverige som ett litet, sårbart, exportberoende land i behov av en handlingskraftig regering, där de senaste sju årens lyckade Allianspolitik ställs mot Socialdemokraternas tidigare misslyckanden på samma områden och faran med en splittra opposition i regeringsställning. Kampen för snuset och de regionala flygplatserna får konkretisera EU-politiken, de stora barngrupperna utmaningar för den kommunala barnomsorgen och en klassikerlista för ökad förståelse av vår omvärld. I övrigt är verklighetsbeskrivningen mer allmänt hållen än konkret.

Vision

Hägglund ägnar mycket kraft åt att argumentera för ett sammanhållet, inkluderande Sverige, där utgångspunkten är barnens trygga uppväxtvillkor och där rättigheter matchas med skyldigheter och de politiska besluten fattas nära medborgarna.

Vägen dit

Hägglund har en rad konkreta förslag som ett femte jobbskatteavdrag, stop för kvoteringar i såväl föräldraförsäkringen som i bolagsstyrelserna, en parlamentarisk utredning om NATO-medlemskap och höjd maxtaxa i barnomsorgen.

Fungerar det?

Resonemangen är tydliga kring hur den höjda maxtaxan i barnomsorgen ska delfinansiera mindre barngrupper. Övriga förslag saknar samma underbyggda argumentation.

Samlat intryck

En hes men avslappnad Hägglund levererade ett välkomponerat tal med hjälp av telepromter. Talet hade dock vunnit på att vara mer konkret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.