Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Almedalen

Så var Almedalen 2013

Årets Almedalsvecka är slut. DN:s politikreporter Mats J Larsson har sett alla tal, intervjuat alla partiledare och varit på alla partiers presskonferenser. Här är hans sammanfattning av politikerveckan.

Mest konkreta nyheten:

Statsminister Fredrik Reinfeldts besked att a-kasseavgifterna sänks den 1 januari 2014. Förslaget som kommer i höstbudgeten berör hundratusentals fackmedlemmar och ger upp till 200 kronor mer i plånboken varje månad. Men facken har redan förlorat många medlemmar sedan höjningen infördes 2007 och det är osäkert om de kommer tillbaka.

Vanligaste utspelsämnet:

Skolan. Tre av åtta partier hade skolan som tema i sina nyheter. Miljöpartiets Gustav Fridolin vill rusta upp landets skolor, Folkpartiledaren Jan Björklund vill att hälften av landets yrkesgymnasieplatser ska omvandlas till lärlingsplatser och Socialdemokraternas Stefan Löfven vill minska klasstorleken och få fler speciallärare i lågstadiet.

Hetast:

S-ledaren Stefan Löfven som fick ta av sig kavajen före sitt tal från en specialbyggd talarstol av amerikansk modell. Då var det 23 grader grader i skuggan och stekande sol i Almedalsparken. Tidigare under veckan var det aldrig över 20 grader.

Roligast:

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund rev på veckans första dag ner skratt för sin parad av ordvitsar när han ironiserade över vilka sällskapsspel oppositionen skulle ägna sig åt. Fram till dess var talet en betydligt mindre engagerad innantilläsning från skärmar där det förskrivna talet rullade fram.

Blötast:

Regnet föll på Vänsterpartiets dag. Men till kvällen blev det bättre och Jonas Sjöstedt, som inte hade med sig någon kavaj, kunde hålla sitt tal i skortärmarna utan att frysa när han attackerade vinsterna i välfärden.

Långsammast:

Centerpartiets ledare Annie Lööf som talade med pauser mellan nästan varje fras. Fick kritik av kommentatorer för att vara övertydlig, men hon sade att hon är bäst i motvind och gav sina manliga partiledare en vink om att den enda kvinnliga partiledaren under årets politikervecka inte tänker ge sig i första taget.

Störst publik:

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) drog 5.800 åskådare, den högsta publiksiffran som beräknats av polis eller arrangörer sedan 2002 när den oberoende publikräkningen inleddes. Dessförinnan finns bara partiernas uppskattningar. Olof Palme kan ha dragit drygt 5.000 före valet 1982, men någon exakt siffra finns inte.

Längsta högläsningen:

MP-språkröret Gustav Fridolin avslutade sitt tal med att högläsa ur författaren Ellen Key. Ingen publikfriande avslutning, men läraren Fridolin fick ändå artiga applåder av sina anhängare.

Mest omtalade bilden:

Den kallas ”Dressmann-bilden” och togs av DN-fotografen Roger Turesson på statsminister Fredrik Reinfeldt och hans livvakter som var likadant klädda, gick (nästan) i takt och påminde om en reklamfilm för den manliga klädkedjan.

Minst skyddad:

Förra S-ledaren Mona Sahlin fick inget skydd, trots att hon var ensam i Almedalen och pekades ut av statsministern i talet som en av de stora förkämparna mot främligsfientlighet. Trots att hon dessutom två dagar senare deltog i en motmanifestation mot det rasistiska Svenskarnas parti med rötter i nazismen genom att vända ryggen till ett torgmöte fick hon inget polisskydd och var ensam när tre män som deltog i torgmötet förföljde henne i Visbys gränder.

Mest skyddad:

Almedalsparken med hundratals poliser av olika slag. Efter halva veckan fick till och med TV4:s drönare, en radiostyrd minihelikopter som tog översiktsbilder, flygförbud av Transportstyrelsen efter begäran av polisen

Tydligaste konflikten:

Migrationspolitiken mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. När SD-ledaren Jimmie Åkesson höll sitt tal och talade om att det var ”skammens dag” den 1 juli när papperslösa får fri vård och deras barn fri skola applåderade unga miljöpartister ironiskt på fel ställen i talet. Atmosfären i parken blev spänd och det stod klart att kampen om tredjeplatsen efter Socialdemokraterna och Moderaterna i svensk politik handlar om två motpoler i synen på invandring.

Varmaste applåden:

Till Lisbeth Palme som satt på första bänkraden när Stefan Löfven inledde sitt tal med att knyta tillbaka till Almedalsveckans början och Olof Palmes tal från ett lastbilsflak. Hans fru trodde att Olof Palme hade gillat dagens betydligt större Almedalsvecka med 2.000 seminarier, berättade hon i DN/TV4:s program ”Almedalen direkt”.

Kortaste besöket:

Fredrik Reinfeldt övernattade inte ens i Visby. Orsaken är oklar, enligt hans pressekreterare handlade det om att spara skattebetalarnas pengar. Men landshövdingen på Gotland har till nästa år lovat en gratis statlig säng till moderatledaren på residensen som ligger centralt i Visby.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.