Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Så var Annie Lööfs tal i Almedalen

Välkommen till DN.TV:s ”God kväll Almedalen!” Med start klockan 18.30 på söndagskvällen blir det studiosamtal inför Centerledaren Annie Lööfs tal, själva talet och efteråt en analys. Mats J Larsson leder programmet.

– Hur många av er här har planterat ett träd? Grävt ner det i backen och sett det växa?

Med de orden inledde Annie Lööf, Centerpartiets partiledare, sitt tal i Almedalen ett par minuter efter klockan 19. 

Hon började med att prata om Alliansens bildande i Högfors för elva år sedan. Och fortsatte sedan med att kritisera Socialdemokraterna. 

– Det är inte direkt ett under av regeringsduglihet. Det är uppenbart att Alliansen behövs. Vi behöver utvecklas för att inte avvecklas, sa Annie Lööf och rev ner den första applåden.

Hon fortsatte med att beskriva vad i den svenska borgerligheten som behövs, enligt henne: Fri företagssamhet, grön tillväxt och värnandet av öppenhet mot omvärlden. Vilket kräver mod, även om det känns obekvämt, sa Annie Lööf, innan hon gav sig på statsministern.

– Det är ingen högoddsare att Stefan Löfven i morgon kommer att prata om jobben, men bara att prata kommer inte att göra hans politik bättre. Hoten mot jobben kommer fortfarande att bestå. 

Hennes budskap var att Löfvens politik hotar jobben för unga, jobben på landsbygden och tillväxten i företagen. Hon fortsatte med att utveckla situationen för unga på arbetsmarknaden.

Därefter berättade hon om Centerpartiets förslag som offentliggjorts tidigare idag. Att företagare ska få slopad arbetsgivaravgift för den första anställda under två år.

Hon pratade sedan om utbildning och att det måste finnas ett utbildningssystem som är i takt med tiden.

– Yrkeshögskolan ska bli mer flexibel föreslår Centerpartiet. Den ska kunna erbjuda kortare utbildningar och kurser för nödvändiga omställningar i livet.

Talet handlade sedan om att Centerpartiet ska ta strid för lägre beskattning av vanliga inkomster, och höja skiktgränsen för statlig inkomstskatt så att 1,1 miljon löntagare får lägre inkomstskatt.

Efter det gav hon sig in på miljö och tillväxt, som partiet har aviserat som temat för sina förslag under Almedalen.

Annie Lööf kritiserade de egna leden, borgerligheten, när det kommer till klimat och miljö. Hon pratade om att det är hög tid att borgerligheten slutar ducka och kommer in i matchen.

– Vi satt bekvämt stilla i båten i stället för att sätta segel och ta ut en förnyad kurs, sade hon om Alliansens sista tid i Rosenbad.

Hon radade upp några förslag från Centerpartiet på området som ska ge vad hon kallar "grön tillväxt".

Välfärden blev nästa tema för centerledaren och hon fortsatte då att kritisera statsminister Stefan Löfven. Hon gav exempel från äldreomsorgen och förskolan med valfriheten i centrum.

– Rakryggat måste vi stå upp för att makten ska ligga hos den enskilde och inte hos staten. Vi får aldrig ge vika för statssocialism. 

Hon presenterade ett förslag om att alla som är över 75 år ska ha rätt att varje månad få hjälp med olika vardagsbetysr utan att först få det prövat hos kommunen.

Avslutningsvis pratade Annie Lööf om integrationen i Sverige. Hon sa att hon förstår den oro som många invånare känner runt om i landet för de problem som hon menar finns. För att i nästa andetag prata om allas ansvar att hjälpa de som behöver skydd. 

– Kalla mig gärna principfast, men jag kommer aldrig att vika en tum för att försvara det öppna samhället. 

Efter ungefär 45 minuter var talet slut. Annie Lööfs tal i Almedalen slut. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.