Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Sjöstedt har bestämt sin valfråga

Foto: Roger Turesson

Med en fråga i bagaget kom Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Almedalen: Stoppa privatisering och vinster i välfärden.

Nu vill han ta hjälp av grundlagen.

– Det finns många som inte vill tala om de privata vinsterna i välfärden. Regeringen och Sverigedemokraterna står på riskkapitalisternas sida och de vill slippa den här debatten. Varken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vågar ta i frågan på allvar. Då blir det vi i Vänsterpartiet som får säga ifrån. Men vi gör det tillsammans med en klar majoritet av svenska folket. Det är inget dåligt sällskap, sade Sjöstedt i sitt tal i Almedalen.

En opinionsundersökning visar att en majoritet av svenska folket är emot vinstuttag ur välfärden. Med detta i ryggen har Sjöstedt bestämt sig för vilken fråga partiet ska gå till val på.

– Vi ska vara det parti som kanaliserar den här förkrossande majoriteten som finns mot den här politiken, sade han på partiets pressträff.

Men det är inte bara vinstuttag ur välfärden partiet vill stoppa. Partiet föreslår nu att det ska krävas tre femtedels majoritet eller två beslut med ett mellanliggande val för att en kommun ska kunna sälja exempelvis en skola till en privat koncern.

– Vi vill lägga in en broms, en sorts tankepaus, sade Sjöstedt.

Han tog som exempel försäljningar i Stockholm, som inneburit förluster för skattebetalarna.

Serafen såldes för 700 000 kronor, och såldes senare av de nya ägarna för 20 miljoner kronor.

– Mellanskillnaden är vår förlust. Nu vill man ompröva den här politiken i Stockholm. Man säger att det var ett misstag. Med vårt förslag hade man inte behövt göra det misstaget, sade Sjöstedt.

Talet handlade, med undantag för litet feminism och klimatpolitik, uteslutande om privatiseringen av välfärden, som Sjöstedt anser har gått alldeles för långt.

– Någon gång borde vi stanna upp och se oss omkring. Vad är det egentligen för samhälle vi skapar med privatiseringarna? Individuella lösningar ersätter gemensamma. Egenintresset premieras, folkhemmet monteras ned, sade han.

Sjöstedt har också deklarerat att Vänsterpartiet inte tänker sätta sig i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Problemet för honom är väl att det i dag inte finns något parti som vill att Vänsterpartiet ska sitta i någon regering.

Fakta: Jonas Sjöstedts tal

Antal åhörare: Runt 2 800 personer, enligt Almedalarrangören.

Typiska ord: Vinst i välfärden, riskkapitalist, sälja ut.

Lockade till mest applåder: Allt om feminism och löfte om att en röst på V garanterat innebär en regering utan borgare.

Färgglatt inslag: Massa gula flaggor med texten Atomkraft – nej, tack.

Väder: Sol, 20 grader.

Klädstil: Sommarkvällslätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.