Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Socialdemokraterna – ett år före valet

De rödgröna har haft egen majoritet i flera opinionsmätningar på senare tid. Men partisekreteraren Carin Jämtin är långt ifrån nöjd. Partiet måste betydligt högre för att kunna få regeringsmakten, säger hon i en webb-tv-intervju i Almedalen ett år före valet.

 

– Vi måste upp på högre höjder än vad opinionsmätningarna visar nu. Vi ska bli mycket större än i förra valet, säger hon.

I förra riksdagsvalet lyckades S med knapp marginal behålla positionen som riksdagens största parti. Men trots partiledaren Stefan Löfvens stigande popularitet har inte partiet fått ett lyft, utan stannat en nivå på strax över 30 procent.

– Jag tror att det är bättre med en stadig, men långsam uppgång, säger Carin Jämtin.

Hon spelade en huvudroll för att reda ut den stormiga perioden med Håkan Juholt som partiledare för ett och ett halvt år sedan. Hans korta tid som S-ledare beskrivs som partiets värsta kris hittills.

Även valet 2010 blev ett fiasko med Mona Sahlin vid rodret. Det rödgröna samarbetet blev ett misslyckande, och nu resonerar S-ledningen helt annorlunda. Någon detaljerad överenskommelse blir det inte före valet.

Men varför resonerar ni helt annorlunda nu jämfört med förra valet?

– Alla val är unika. Förra valet resonerade vi helt annorlunda jämfört med 2006, svarar Jämtin.

Hon lovar besked hur partiet ser på regeringsfrågan före valet den 14 september nästa år.

– Vi kommer i god tid inför nästa val att berätta hur vi ser på regeringsfrågan.

S har sagt sig acceptera även ett femte jobbskatteavdrag om det genomförs den 1 januari 2014, med undantag för månadsinkomster över 60.000 kronor i månaden.

– Vi vill att människor i lugn och ro ska kunna planera sin privatekonomi, säger Jämtin.

S stod på ja-sidan inför folkomröstningen om euron 2004 där nej-sidan vann. Men trots den djupa ekonomiska krisen i euroområdets utkanter som Grekland skulle Carin Jämtin rösta ja til latt byta ut kronan nu också.

– Jag som person tror i grunden alltid på internationellt samarbete, så jag hade nog röstat ja.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.