Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Statlig premie kan säkra antibiotika

Gabriel Wikström.
Gabriel Wikström. Foto: Magnus Hallgren

Visby. För att säkra tillgången på viktig antibiotika har regeringen beslutat att utreda om en modell med statliga premier kan vara värt att testa. Förslaget presenteras i dag, tisdag, i Almedalen.

Samtidigt som användningen av antibiotika måste minska för att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier måste tillgången till verksam antibiotika säkras och nya antibiotikamedel tas fram. Men att lägga resurser på mediciner som helst inte ska användas är inget som lockar läkemedelsföretagen.

– Antibiotika som används i sällsynta fall blir dyr och är inte lönsam att använda i Sverige med vårt resistensläge. Vi behöver hitta en ny ekonomisk modell för att säkra tillgången, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström, S.

Regeringen har nu gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att granska om ett system med bland annat statliga premier till läkemedelsföretag skulle vara värt att prova. Premien skulle säkerställa en inkomst till företagen och på så sätt locka till en satsning på antibiotikamedel.

– Hittar vi en bra modell kan det vara en förebild för att även få företag att satsa på nya medel. För antibiotika gäller inte de vanliga ekonomiska modellerna för medicin där stora initiala kostnader i forskning tas igen med höga priser i början. Det fungerar inte på antibiotika som helst inte ska användas, säger Gabriel Wikström.

Modellen med premiesystem bygger på ett förslag från Läkemedelsindustriföreningen, LIF.

– Det som är riktigt spännande är att vi kan vara först med att lösa den här problematiken. Fungerar det tror vi att det kan inspirera andra länder så att modellen får spridning, säger Katarina Antonov, analyschef LIF.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.