Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Almedalen

Svenska värderingar skapar splittring i Moderaterna

19:16. Utfrågning av Moderaternas ledare och samtal om partiets opinionssiffror.

Moderaterna är splittrade i synen på svenskheten. Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger i ”Rakt på sak” i DN-tv att det finns särskilda svenska värderingar. Men den moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark håller inte med. Det finns inget annat att förhålla sig till än svensk lag, anser det tidigare partisekreteraren.

När Anna Kinberg Batra på lördagskvällen ska hålla sitt andra Almedalstal som partiledare fortsätter hon temat på årets politikervecka i Visby: svenskheten och svenska värderingar. Det stod klart när hon intervjuades på DN:s Almedalscen på lördagen.

– Jag tycker att det är bra att vi har en diskussion om svenska värderingar och vad Sverige står för, säger Anna Kinberg Batra.

Men den 63-årige partiveteranen Gunnar Hökmark håller inte med. "Det finns en alltmer utbredd retorik om att det i Sverige råder några bestämda svenska värderingar", skriver han i ett blogginlägg som publicerades i fredags som en reaktion på att flera talare under årets Almedalsvecka haft svenskheten som tema.

Hökmark anser att svensk lag är det som gäller, några särskilda värderingar finns inte Men partiledaren Anna Kinberg Batra är av en helt annan uppfattning.

– Normer och vad vi tycker är rätt i ett gott samhälle måste man alltid kunna diskutera. Jag tror att vi har tagit det lite för givet, säger Anna Kinberg Batra.

Så Gunnar Hökmark har fel?

– När riksdagen stiftar lag och beslutar om statsbudgeten. Men som politisk ledare kan man gott också tala om vad som är rätt och fel och faktiskt bli förbannad ibland när någonting är fel. På så sätt är värderingsdebatten viktig.

M-ledaren anser dock att statsminister Stefan Löfven "går vilse" i sitt tal om svenska värderingar och att SD-ledaren Jimmie Åkesson "skyller alla problem på invandring".

– Det ska man inte ägna sig åt. Men att ta ansvar för Sverige är också att diskutera vad som är viktigt för att samhället ska hålla ihop.

Anna Kinberg Batra vill bli Sveriges första kvinnliga statsminister 2018. Något försök att fälla den rödgröna regeringen före nästa ordinarie riksdagsval, som bland andra ungdomsförbundet Muf:s ordförande Rasmus Törnblom vill se, blir det inte.

– Jag vill leda en alliansregering och då måste man ta ansvar för mer än en dag framåt eller ett beslut framåt. Då måste man kunna leda Sverige i många år i en väldigt krävande omvärld, säger hon.

Hon räknar med att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle lägga fram enskilda budgetar under nästa mandatperiod om allianspartierna skulle överta rollen som största minoritet i riksdagen efter nästa val.

– Det rimliga måste vara att det regeringsalternativ som har flest väljare också ska kunna leda landet. Det tycker jag är en rimlig princip, säger Anna Kinberg Batra.

Hon säger också nej till förslag från allianskollegorna i Liberalerna och Centerpartiet som vill att politikerna ska kunna lagstifta om sänkta ingångslöner genom en särskild anställningsform.

– Jag tycker vi ska behålla det system vi har nu, att partnerna bestämmer lönerna. Det tycker jag inte vi ska fatta riksdagsbeslut om att göra, säger M-ledaren.

Hon är samtidigt tveksam till om det blir några nya snabbtåg. Flera moderata lokalpolitiker har i DN tidigare i veckan uttryckt stor tveksamhet till att ställa upp på medfinansiering.

– Det är besvärande att det kommit flera olika underlag om vad det skulle kosta och hur det skulle kunna finansieras. Det här skulle vara väldigt stora investeringar, säger Anna Kinberg Batra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.