Alternativ gala hyllar filmens fotfolk - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Alternativ gala hyllar filmens fotfolk

Den 26 januari delas Guldbaggar och ära ut till regissörer och skådespelare i direktsänd tv från operan i Göteborg. Men filmerna skulle aldrig ha kommit till utan ett myller av högkvalificerade medarbetare som sällan nås av ära och berömmelse. Därför har filmfestivalen i Göteborg beslutat att parallellt med Guldbaggegalan ha en alternativ gala där man delar ut drakar, festivalens symbol, till folket bakom kulisserna.

Klasserna är bland annat "bästa passare" (den som ser till att fotografen kan arbeta utan att kablar faller ur eller rälsen tar slut), "bästa statist"och "bästa catering" (på festivaler läser folk alltid eftertexter tills de vet vem som brett mackorna till filmen de just sett).

Priset "Plexidraken" är en drake i vinrött plexiglas monterad på en platta av ädelträ. Alternativgalan hålls i ett tält på Järntorget med länk till Guldbaggegalan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.