Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/amerikansk-pastor-bakom-falsk-bank/

Nyheter

Amerikansk pastor bakom falsk bank

En skärmdump från kyrkans hemsida visar pastorn under en predikan. Foto: Skärmbild

En amerikansk pastor ligger bakom en falsk bank som utnyttjar Sverige. Pastorn, som kallar sig ärkebiskop, använder ett svenskt kommanditbolag för att få tillgång till det internationella banknätverket Swift och avslöjas av dokument i läckan från Formations House i London.

Dagens Nyheter har tillsammans med medier från 20 länder granskat en omfattande läcka från bolagsbildningsbyrån Formations House i London. Granskningarna visar hur Formations House har skapat upplägg som kriminella från hela världen kunnat använda för att slussa pengar, skapa falska banker och begå grova ekobrott. 

Bland annat skapades en falsk frizon i Gambia, där mängder med falska banker och andra bolag registrerades.

Läckan, som kallas 29 Leaks, ger också nya detaljer kring hur Sverige utnyttjas i upplägg för att skapa falska banker och bank-liknande bolag, något som DN avslöjade 2017

Bland de många bolagen i den härvan så har minst tre skapats med hjälp av falska Gambiska bolag från Formations House. 

Dokumenten från läckan visar hur en amerikansk pastor, som själv kallar sig för ärkebiskop och driver en egen kyrka i nordöstra USA som uppges ha 4,65 miljoner följare och omfatta 700 kyrkor över världen, med hjälp av Formations House har startat en falsk gambisk bank och ett försäkringsbolag. Han har i sin tur använt dessa för att starta ett svenskt kommanditbolag, DGIC Trust.

I Bolagsverkets arkiv finns bolagscertifikaten från Gambia och en kopia på pastorns pass.

En skärmdump från kyrkans hemsida visar hur mannen presenteras som ”senior pastor”. Foto: Skärmbild

Pastorn har sedan registrerat det svenska kommanditbolaget hos länsstyrelsen, tillsynsmyndighet över verksamheter som kan utnyttjas för penningtvätt. Men tillsynen har en allvarlig brist – den existerar i praktiken inte. Dessutom blir utländska medborgare automatiskt godkända i den vandelsprövning som länsstyrelsen ska göra av ägare och ledande befattningshavare. Kontrollen görs bara mot svenska register så saknar du svensk personnummer så blir det ingen kontroll. 

Registreringen i penningtvättsregistret används sedan i andra länder för att få det att framstå som om bolaget är reglerat av svenska myndigheter. Upplägget säljs internationellt under namnet ”Swedish trusts” och marknadsförs som ett sätt att gömma pengar och undvika skatt. Som DN tidigare avslöjat används upplägget bland annat av en rysk gängledare. 

Det svenska kommanditbolaget ger också pastorn en annan viktig del i upplägg kring falska banker: En egen BIC-kod från det internationella banknätverket Swift. Något som han tidigare nekats. Som DN tidigare berättat används denna typ av kod för att höja trovärdigheten hos de falska bankerna. 

På pastorns sajt lyfter de fram sin svenska registrering och påstår att de är under tillsyn från svenska myndigheter. Trots att de i verkligheten alltså helt saknar riktiga tillstånd från Sverige erbjuder de konton, lån, förbetalda kreditkort och en rad andra finansiella tjänster. 

Den amerikanska nyhetsorganisationen McClatchy och tidningen Miami Herald har granskat pastorns affärer. I en intervju med deras reportrar säger han att det inte är något märkligt med en kyrka som har offshorebolag och att syftet var att samla in medel för att expandera verksamheten utomlands. Samtidigt hävdar pastorn att han aldrig använt uppläggen som han betalat tiotusentals dollar för.

Om det svenska bolaget säger han:

”Det är för fastighetsprojekt som vi ska göra”, och uppger att det handlade om att samla in pengar för att bygga supermarkets.

McClatchy och Miami Herald granskning visar också att det finns en rad personer som säger sig ha lurats på pengar och att pastorns bolag och hans partner varit inblandade. Det uppgivna kontoret på Manhattan visade sig inte vara mer än en telefonist och en brevlåda. 

En man, som reportrarna kommit i kontakt med, berättar hur han lurats på motsvarande 200.000 kronor och visar kontohandlingar från banken för reportrarna.

En annan person, som också ska ha lurats, ville inte kommentera fallet och hänvisade till en pågående utredning av FBI.

I ett mejl skriver mannen att han inte har några tvivel om att banken, pastorn och hans kompanjon är en total bluff och kommer att åtalas. 

Läckan 29 Leaks kommer ursprungligen från informationsaktivistgruppen Distributed Denial of Secrets (DDoS) och har sedan delats med OCCRP och Dagens Nyheter samt en lång rad andra medier över hela världen. Formations House är ett Londonbaserat familjeföretag som registrerar och driver tusentals bolag.

Läs mer:

Banknätverket Swift visste att banker var falska – godkände dem ändå 

Historien bakom Formations House och de falska bankerna i Gambia

46 bolag använder luckan i det svenska systemet mot penningtvätt