Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/anstrangande-att-spara-smittan-men-vi-ar-i-fas/

NYHETER

”Ansträngande att spåra smittan – men vi är i fas”

Station för provtagning av personer som misstänks vara smittade av det nya coronaviruset utanför Östra sjukhuset i Göteborg.
Station för provtagning av personer som misstänks vara smittade av det nya coronaviruset utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Jonas Lindstedt

Totalt är 203 personer smittade av det nya coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens siffror på söndagen.

Majoriteten av fallen – 115 stycken – finns i region Stockholm.

– Det har varit ansträngande kan man säga, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.

41 personer har bekräftats smittade på söndagen. Under dagen har det även meddelats att två personer kan ha smittat andra, genom att befinna sig i offentliga sammanhang medan de ovetande bar på viruset.

I onsdags besökte en person som bekräftats smittad av coronaviruset ett öppet hus på Örebro universitet, skriver regionen i ett pressmeddelande. Evenemanget anordnades för regionens gymnasieskolor. De som har haft nära kontakt med den sjuke har kontaktats, men det går inte att utesluta att fler har smittats. Alla besökare uppmanas nu vara mycket vaksamma på symtom under inkubationstiden, som sträcker sig till den 18 mars.

Tre personer i samma familj bekräftades smittade i Örebro på söndagen. En av dem har rest i USA, där denne tros ha blivit smittat.

I stadsdelen Hisings Backa i Göteborg stängs en förskola, efter att en smittad person befunnit sig i lokalerna. Alla de 19 barnen och de fem anställda kommer att isolera sig hemma, enligt GP som talat med en person i förskolans styrelse. Totalt 12 personer har bekräftats smittade i Västra Götalandsregionen på söndagen, däribland barn. Totalt är 26 personer sjuka i covid-19, sjukdomen som det nya coronaviruset orsakar, i regionen.

Ansvaret för smittspårning kring de smittade ligger på varje enskild region. Även provtagning av misstänkta fall utförs av regionerna.

Den absoluta majoriteten av fallen finns i region Stockholm, där 115 personer har bekräftats sjuka. Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm, säger att det har varit ett hårt arbete att smittspåra kring varje enskilt fall.

– Det har varit ansträngande, kan man säga, men vi är i fas. Det är ett resultat av att vi har arbetat intensivt veckan och helgen. Jag talade med mina medarbetare nyss som sade att de var ikapp, säger han till DN på söndagseftermiddagen.

Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.
Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm. Foto: Amanda Dahl

Även för provtagning har det varit långa väntetider. DN har talat med personer som vittnar om att de kan få vänta uppemot en vecka innan de kan testas för viruset. Under lördagen öppnades en ny station för provtagning utanför Danderyds sjukhus.

– Det vi nu har sett är ett resultat av att Stockholm oturligt nog hade sportlovsvecka samtidigt som utbrottet i norra Italien tog fart. Jag skulle säga att det förklarar 85 procent av fallen, säger Per Follin.

Var finns brytningspunkten, då ni inte längre klarar att hantera fallen på det sätt ni gör nu?

– Det är en bit kvar tills dess. Vi arbetar intensivt nu för att fördröja en stor ökning så att sjukvården hinner förbereda sig. Vi har förstärkt enheter som behöver det. Det finns många inom regionen som inte arbetar med smittspårning men som kan läras upp.

Per Follin säger att så redan skett och att de som utbildats nu arbetar med att spåra kring de smittade.

Det finns inga uppgifter om allvarligt sjuka i Sverige.

Peter Wolodarski: Ursäkta, måste vi vara så plågsamt långsamm

Därför vet vi så mycket om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Västsverige
Örebro
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt