Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Antisemitisk lista på svenska judar sprids via Google

Anna Wikland, chef för Google i Sverige, vill inte svara på frågor.
Anna Wikland, chef för Google i Sverige, vill inte svara på frågor. Foto: Anette Lindfors Persson/IBL Bildbyrå

Den som söker på Google får upp en antisemitisk lista över svenska judar högt upp bland träffarna, skriver Expressen. I listan publiceras personernas namn och bild och de beskrivs ofta med nedsättande och antisemitiska termer.

Google avsäger sig ansvar och Sverigechefen Anna Wikland vill inte svara på frågor.

En antisemitisk blogg som listar judiska personer kan hamna högt upp bland sökresultaten på Google, skriver Expressen. Nästan åttio personers namn och bild finns i listan och personerna beskrivs också ofta med nedsättande termer.

Den nu avlidne Förintelseöverlevaren Ferenc Göndörs arbete med att berätta om sina erfarenheter från Förintelsen beskrivs på sidan som ”det eviga tjatet om judiskt lidande” med syftet att skapa ”tabu att kritisera judisk makt”.

Förutom Ferenc Göndör finns andra kända namn på listan, bland annat författaren Göran Rosenberg. 

– Tidigare har den här typen av nazistisk, antisemitisk propaganda haft lite svårt att nå ut, men det har den inte längre. Jag har inga bra idéer om hur man ska få slut på det här. Det känns som att man står i en stor flod och försöker sätta ned händerna för att stoppa den, säger Rosenberg till Expressen. 

Att på juridisk väg få bort listan är svårt, enligt Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare.

– Det svåra är att de som är berörda måste anmäla det här för att det ska bli någon förtalsutredning av det. Det är en skillnad på om det står ”judesvin” eller direkt att Förintelsen aldrig ägt rum – det hade varit direkt, fastställbart som brottsligt. Men här gör man det mer försåtligt, för att man ska kunna klara sig undan straffansvar. Sedan är det svårt att kunna härleda den här bloggen till en viss person, säger han till Expressen.

Google bidrar till en gränsdragningsproblematik genom att inte ta bort material som, likt listan över judiska personer, är svårt att komma åt juridiskt, menar Sven-Erik Alhem. 

Tidigare på tisdagen kom nyheten att Google valt att stänga ett konto på sin sida Youtube. Kontot har bland annat riktat allvarliga hot mot journalister. 

Beslutet om nedsläckningen av kontot kommer efter starka påtryckningar från svenska mediehus och svenskt rättsväsende. En kritik som startades av nyheten att Google valt att inte ta bort material där svenska journalister hängs ut och hotas, trots att saken polisanmälts.

Läs mer: Domstolsverket: Inte rimligt att kunna hota på sociala medier 

Den advokatbyrå som biträdde i anmälningarna blev också utsatta för hot och försök till dataintrång, efter att Google själva avslöjat advokatbyråns namn till personer ur svenska vit-maktrörelsen.  

Googles Sverigechef Anna Wikland har inte velat svara på frågor om bloggen, enligt Expressen. Även DN har sökt Anna Wikland. 

Googles kommunikationschef Farshad Shandloo har dock via mejl beskrivit hur företaget förhåller sig till innehållet på deras sökmotor. 

"Sökmotorer är en återspegling av nätet. Vi har ingen möjlighet att direkt ta bort innehåll, utan indexerar hemsidor och gör dessa sökbara för våra användare. Användare som vill ta bort innehåll bör kontakta innehållsansvarig för hemsidan ifråga." Skriver Farshad Shandloo till Expressen och tillägger: 

”Om innehållet ifråga anses vara olagligt har våra användare möjlighet att göra en juridisk begäran genom ett särskilt formulär.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.