Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-04 19:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/aret-i-bilder-2013/

Nyheter

Året i bilder 2013

Bild 1 av 51 I månadsskiftet januari-februari gick det så kallade för-OS i Sotji. Nu är det drygt en månad kvar till det riktiga vinter-OS, då damer för första gången får vara med och tävla i backhoppning, och har en gren på programmet i normal backe, 95 meter.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 51 Den 19 maj sattes omkring 100 bilar i brand i Stockholmsförorten Husby. Upploppen spred sig till andra förorter och till ett knappt tiotal andra städer och fortsatte under ytterligare fem nätter. Polisens dödsskjutning vid ett ingripande mot 69-årig man i Husby kan ha varit en orsak till upploppen.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 51 Svenska soldater vilar ut efter patrull i staden Sheberghan i maj i år. Efter toilv år i Afghanistan minskas den svenska styrkan nästa år till cirka 200 personer.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 4 av 51 Riffrockaren Dregens solodebut spelades in i Pär Wikstens studio vid Vasaparken. Resultatet: en stilmix med extra allt.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 51 Clownen Manne af Klintberg är en underhållande och beläst man som både drar vitsar och berättar om när han som ung var nära att dö på isen nedanför släktgården.
Bild 6 av 51 månadsskiftet maj-juni exploderade Taksimtorget i Istanbul i protester utlösta av ett byggprojekt. Även i andra turkiska städer demonstrerades det. En bakomliggande orsak var att turkarna tröttnat på president Erdogans förmynderipolitik.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 51 I månadsskiftet maj-juni exploderade Taksimtorget i Istanbul i protester utlösta av ett byggprojekt. Även i andra turkiska städer demonstrerades det. En bakomliggande orsak var att turkarna tröttnat på president Erdogans förmynderipolitik.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 51 Amanda Ooms hade premiär i mars på enmansföreställningen Tåla mod, en monolog om hur vackert det är att bli kysst rätt och hur svårt det är att ta sig vidare.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 9 av 51 Anna Odells första film "Okänd kvinna" väckte starka reaktioner. Nu har hon gjort det igen med filmen "Återträffen" där hon iscensätter en klassåterträff där hon själv träder fram som mobbningsoffer.
Bild 10 av 51 Sångerskan och låtskrivaren Melissa Horn åkte i höstas på turné efter att ha släppt nya skivan "Om du vill vara med mig".
Bild 11 av 51 Leif Bork är tillbaka som hockeytränare. Den här gången för att utveckla Svenska damlandslaget i ishockey.
Foto: Roger Turesson
Bild 12 av 51 Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt på det som hon kallat ett nöjespalats "utöver det vanliga" under Tele2 Arena. I december startades en utredning om mutbrott mot henne efter resor till USA med nöjesbolaget Anschutz Entertainment Group, AEG, som senare fick sköta driften av Tele2 Arena.
Foto: Erik Ardelius
Bild 13 av 51 Utanför hamnpiren i Gaza ligger Medelhavet turkosblått och inbjudande. Men Gazas 4000 yrkesfiskare är instängda vid strandkanten och deras fångster har halve­rats. Israel har minskat fiskeområdet och båtarna blir prejade och beskjutna.
Bild 14 av 51 Proffsboxaren Frida Wallberg knockades av Diana Prazak i en titelmatch i juni och fick en hjärnblödning. Hon opererades och vaknade upp efter två dagar. Sedan dess har hon kämpat för att komma tillbaka.
Bild 15 av 51 Gustav Fridolin var en gång yngst i riksdagen, 19 år gammal. Nu är han 30 och har varit språkrör i miljöpartiet sedan 2011.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 16 av 51 På en vindpinad kulle vilar fyra medlemmar av familjen Hijazi. Efter den israeliska missilattacken i november 2012 har 17-årige Mohammad, som dödades 2008 i en iraelisk attack i Jabalya, fått sällskap av pappa Fouad och Suhaib, två år, och Muhammad, fyra år. Dottern Nour ber en bön för sina syskon och sin far, hennes bror Mustafa tröstar lille Musab.
Foto: Paul Hansen
Bild 17 av 51 Kryddigt, doftande, smakrikt. På restaurang Faran piggar sydostasiatiska smaker upp i decembermörkret.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 18 av 51 Daniel Sjölin och Jerker Virdborg är författarna bakom pseudonymen Michael Mortimer och debuten "Jungfrustenen". Varje vecka spelar de tennis i gamla Tennishallen vid Östermalms IP.
Foto: Anette Nantell
Bild 19 av 51 Shima Niavarani inför premiären av "Jag ringer mina bröder" där hon spelar mot sin bror Shebly.
Foto: Julio C Saint' Just
Bild 20 av 51 Tioårige Hinok Zakir är född i Sverige och skulle utvisas till Etiopien där han aldrig varit. Lärare och klasskamrater i Kvissleby har kämpat för att familjen skulle få stanna. Sedan DN uppmärksammat fallet ändrade Miogrationsverket beslutet.
Foto: Paul Hansen
Bild 21 av 51 Åtta miljoner kronor satsade samhället för att rädda Örebrofamiljen Hjelms tvillingar Ernst och Göstas liv. Sedan sinade stödet. Hedvig och Linus Hjelm berättade i DN i juni om den extrema vardagen med svårt funktionshindrade barn. Här väntar Hedvig och Gösta i på ännu en operation på Akademiska.
Bild 22 av 51 Håkan Lans tekniska snilleblixtar blev världssuccéer. När han krävde sin del av vinsterna slutade det med att han själv stämdes på mångmiljonbelopp.
Bild 23 av 51 I Kina höjer man inte på ögonbrynen om någon tar en tupplur på offentlig plats. Och Ikea har tålamod med sömniga besökare.
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 24 av 51 Miljöaktivister och samer försöker stoppa gruvbolagets Jokkmokk Minings provborrningar efter järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk.
Foto: Anette Nantell
Bild 25 av 51 USA:s president Barack Obama med Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och statsminister Fredrik Reinfeldt under en ceremoni i synagogan för att hedra Raoul Wallenberg.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 26 av 51 Allt saknas: vatten, mat, mediciner, kläder. De som överlevde supertyfonen Haiyans framfart på Filippinerna är helt beroende av att få bistånd.
Bild 27 av 51 Roller derby är en rullskridskosport med främst kvinnliga utövare och med mycket kroppskontakt. En i laget "jammern" ska ta sig förbi andra lagets "blockers". Här Västerås Roller Derby mot The Roval Army.
Bild 28 av 51 Många av de rumäner som tigger i Stockholm kommer från byn Malu Vinat norr om Bukarest. Eftersom de flesta är arbetslösa och inte får socialbidrag väljer fler och fler att åka till Sverige för att tigga. Trots de små inkomsterna från tiggandet så ger det ändå mer än vad de skulle kunna få ihop i Rumänien.
Foto: Roger Turesson
Bild 29 av 51 Statsminister Fredrik Reinfeldt och president Barack Obama besökte gemensamt synagogan vid Kungsträdgården och lade ned en sten vid minnesplatsen.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 30 av 51 Femtonårige Muhammed skadades lindrigt vid ett anfall med klusterbomber mot hans bostadsområde i den syriska staden Aleppo. Men minst 21 människor dog och 60 skadades i anfallet i mars i år. Om hans pappa och storebror skulle klara sig var ovisst.
Foto: Roger Turesson
Bild 31 av 51 Tvåårige Omar, som lider av krupp, och pappa Rahman som håller syrgasmasken väntar på sin tur på det provisoriska fältsjukhus som är inrymt i en shoppinggalleria i den svårt krigshärjade syriska staden Aleppo.
Foto: Roger Turesson
Bild 32 av 51 Döda i liksäckar räknas och väntar på att hämtas. När supertyfonen Haiyan drog in över Filippinerna i början av november ödelades staden Tacloban nästan helt. Över 5700 dödades och över tusen saknas.
Foto: Paul Hansen
Bild 33 av 51 Tacloban 14 november. De döda finns överallt. Arbetet med att ta hand om dem tar sin tid. I en busskur har någon lagt en avliden.
Foto: Paul Hansen
Bild 34 av 51 början av november var det premiär för dansaren Desislawa Stoeve i rollen som Odette/Odile i den klassiska baletten Svansjön på Kungliga Operan.
Foto: Julio C Saint' Just
Bild 35 av 51 Hästköttskandalen jagade upp känslorna i Polen. När unga aktivister som vill stoppa all hästslakt försökte rädda en sjuk häst uppstod rena lynchstämningen på Polens största hästmarknad i Skaryszew.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 36 av 51 Anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi fortsätter att demonstrera veckor efter militärkuppen demonstrerar. Här försöker de blockera en av Kairos stora motorvägar. Polisen svarade med tårgas och försökte driva tillbaka protestanterna.
Bild 37 av 51 Carl Johan de Geer är allt på en gång: konstnär, författare, filmare, musiker, designer, journalist, skådespelare och scenograf, fotograf. Det senare, eller snarare modefotograf, var han på vift i Paris 1967 på uppdrag av DN. Hans tidstypiska bilder kunde ses på Prins Eugens Valdemarsudde i våras.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 38 av 51 Jimme Åkesson signerar sin bok "Satis Polito" när en kvinna plödsligt kastar en tårta i ansiktet på honom. Några dagar senare blir kvinnan själv tårtad i samband med en fejkad intervju. Båda attackerna har polisanmälts.
Foto: Roger Turesson
Bild 39 av 51 Stockhoms modevecka i augusti sätter trendernan för 2014.
Foto: Lars Lindqvist
Bild 40 av 51 Över 360 båtflyktingar från Eritrea och Somalia dog när den 20 meter långa fiskebåt de färdades i sjönk bara några hundra meter från den italienska ön Lampedusa. 155 räddades och ännu tre veckor efteråt var de kvar på ön och sörjde sina döda.
Foto: Anders Hansson
Bild 41 av 51 Demonstrationer och sammanstötningar mellan anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi och de som stöttar militären fortsatte flera dagar efter kuppen den 3 juli.
Foto: Anders Hansson
Bild 42 av 51 Nelson Lumiaris i Tacloban i Filippinerna i resterna av ett liv som måste börja om på nytt i förödelsen efter supertyfonen Hayian.
Foto: Paul Hansen
Bild 43 av 51 Påsken i mat och bild i DN. Magnus Nilsson, kock på Fäviken Magasinet i Järpen utanför Åre. Fr v Oskar Mendelin, Lina Ahlin, Rasmus Eriksson, Lindor Wink, Hilding Jakobsson, Sofie Nilsson, Magnus Nilsson, Alexandra Åhlenius, Martin Sträng, Christoffer Sköld, Malin Bastholm, Desirée Jaks, Sigfrid Hanberger.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 44 av 51 Född i London, uppväxt i USA med föräldrar från Ghana och Nigeria. Taiye Selsis debutroman "Komma och gå" handlar om en familj i förändring. Den fick hon idén till på en yogakurs i Småland för fyra år sedan.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 45 av 51 Övre Soppero i januari. Mörkret på fjället viker några timmar mitt på dagen när solen orkar över horisonten. Det är kallt, snö från skotern yr och fartvinden kyler. Men upplevelsen är magisk.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 46 av 51 32 ungdomar från sju länder tränar under ledorden värdighet, frihet, jämlikhet och solidaritet i Cirkus Cirkörs träningshall i Alby för en föreställning under Stockholms kulturfestival.
Foto: Paul Hansen
Bild 47 av 51 Finansmarknadsministern Peter Norman sade vad han och regeringen anser om Telias mutaffärer i Uzbekistan. Vd Lars Nyberg valde att avgå och ägarna möblerade om i styrelsen.
Foto: Roger Turesson
Bild 48 av 51 Som 17-åring bytte Victoria Silvstedt pjäxorna och en ­lovande utförsåkningskarriär mot högklackade skor och ­internationella modellframgångar. Över 20 år senare är jetsetlivet nedtonat och nätterna ägnas åt aktiehandel.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 49 av 51 Sverige mot Portugal. Zlatan mot Ronaldo. Och Cristiano Ronaldo gjorde matchens enda mål i 82:a minuten.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 50 av 51 En glipa i brevinkastet. Där inne - i en mörk tambur, i en värld som bara knappt existerar - står Malik, 2, och Amira, 4, och kikar ut. De är barn i en familj av papperslösa. De vet att man aldrig öppnar innan man vet vem som knackat.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 51 av 51 Shebly och Shima Niavarani är syskon och skådespelare. I "Jag ringer mina bröder" på Stockholms stadsteater spelar de mot varandra.
Foto: Beatrice Lundborg

Att vara på plats vid rätt tillfälle är en förutsättning för bra bildjournalistik. Dagens Nyheters fotografer är på plats i Filippinerna efter tyfonen, när bomberna faller över Aleppo och vid Mariatorgets tunnelbanestation där Claudia Sbircea från Rumänien tigger för att försörja sin familj.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in