Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/asa-beckman-ska-man-alkoholcurla-barnen-pa-midsommar/

Nyheter

Åsa Beckman: Ska man alkoholcurla barnen på midsommar?

Ska barn se vuxna dricka? Foto: Henrik Holmberg/TT

Det finns en trend bland unga föräldrar att helt avstå från alkohol när barnen är med. Men kanske finns en poäng med att se vuxna som kan hantera sitt drickande, skriver DN:s Åsa Beckman.

Jag träffade en bekant på t-banan i veckan och vi började prata om sånt man på repeat pratar om så här års; semesterplaner. Och så landade vi i hur mycket vi gillade midsommar. 

”Eller rättare sagt, jag brukar tycka om midsommar, men i år har det blivit sådana konflikter i vårt kompisgäng”, sa hon.

Hon och hennes flickvän skulle fira med några andra barnfamiljer och nu hade ett av paren sagt att de tyckte att helgen skulle vara alkoholfri. De hade hänvisat till olika rådgivningsspalter där psykologer menade att barn inte ska behöva se sina föräldrar eller andra vuxna påverkade. Först hade den helvita midsommaren mest framförts som ett förslag, men nu hade paret deklarerat att de ställde in om det fanns alkohol på bordet. 

Det hade utbrutit klar förstämning bland de andra vuxna som börjat göra sillinläggningar och baka maränger till jordgubbstårtorna. Var det ett rimligt steg att ta?

Själv pendlande min bekant mellan plötsliga skuldkänslor för att barnen absolut sett henne vinuppsluppen och samtidigt en längtan efter den där härligt kalla ölen och snapsen till sillunchen.

Hon såg klart brydd ut.

Under de två-tre senaste åren har jag hört allt fler yngre föräldrar resonera som det här paret. På BVC uppmanas blivande föräldrar att i förväg noggrant diskutera sitt förhållande till alkohol med sin partner. Läkare och psykologer hänvisar till studier som visar att barn uppfattar att vuxna förändras efter bara en mycket måttlig mängd alkohol. Efter ett par glas vin känner de av att ens röst, ansiktsuttryck och reaktioner ändras. Det kan väcka oro, stress och rädsla. 

Det är verkligen inget man kan vifta bort.

Samtidigt tänker jag på min barndoms midsomrar. Jag är uppvuxen på en folkhögskola i en liten by vid Ångermanälven. Vintrarna var långa och mörka, isen kunde gå upp så sent som i maj och när ljuset äntligen kom tillbaka var det som om hela naturen sjöng.

Trots att jag bara var tio, elva år kunde jag under de där midsommarnätterna känns en sorts förhöjd livskänsla. De vuxna var roliga och uppspelta.

På midsommarafton hade vi ofta en stor fest. Från en stereo hördes Mikis Theodorakis eller Cornelis Vreeswijk och de vuxna grillade lammkotletter och drack Vino Tinto medan vi barn sprang runt och lekte några av sommarens evighetslekar. Vid midnatt promenerade vinrusiga föräldrar och barn ner till älven och badade. Det doftade av schersmin och grusvägen var fuktig. Jag kan fortfarande komma ihåg de nakna kropparna i det vita ljuset och hur rösterna och skratten rullade mot Styrnäs på andra sidan älven.

Det var magiskt.

Trots att jag bara var tio, elva år kunde jag under de där midsommarnätterna känns en sorts förhöjd livskänsla. De vuxna var roliga och uppspelta. Allt kändes så öppet och löftesrikt.

Nu är jag mycket väl medveten om att det finns mängder av barn som har andra erfarenheter. Och själv har jag andra barndomsminnen av föräldrar och alkohol som jag helst hade velat slippa.

Men det var aldrig under festerna och middagarna. Så jag är inte alls säker på att det är självklart att barn bara ska vara i nyktra miljöer. Alkoholcurlade barn som aldrig sett fulla och framför allt ickeperfekta vuxna riskerar att få ett helvete när de växer upp. Alkohol finns i vårt samhälle och det finns en poäng med att barn får se vuxna som kan hantera den.

De vita midsommarnätterna vid Ångermanälven hade jag aldrig, aldrig velat vara utan. 

Läs fler krönikor av Åsa Beckman, till exempel: Tack till alla er som vågade vittna i metoo.

Läs mer: Trafiktätaste vägarna i midsommar – här du bör vara extra försiktig 

Läs mer: Så blir vädret i midsommar