Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Åsa Moberg: De gamla överlägsna tonfallen lär dyka upp igen

När Miljöpartiet nu fyllt 30 år är det svårt att minnas den störtsjö av förlöjligande och ifrågasättande som under 1980-talet mötte det nystartade partiet. Miljövänner framställdes som gitarrspelande trubadurer som ville lösa energikrisen genom att plocka kottar i skogen och drömma sig bort till en otänkbar framtid utan bensin och olja.

Det råkade bli just den framtid som alla strävar mot i dag. Nu framställer sig de statsbärande Moderaterna ivrigt som miljövänner. När en omsvängning väl har skett är den självklar. Det känns nödvändigt att påminna om maktens övermod mot nytänkarna, så att inte Moderaterna får för sig att det var deras parti som införde miljötänkandet i svensk politik.

Jag minns brevet från Per Gahrton sommaren 1980. Efter ett år med nejaktivism inför folkomröstningen om kärnkraften var jag så utmattad att jag inte begrep hur någon skulle orka bilda ett nytt parti.

Många aktivister var av segare virke. Året därpå föddes Miljöpartiet, förlöjligat också för sin ambition att förnya politikens arbetsformer. Delat partiledarskap, så utomordentligt fånigt! En kvinna och en man, från 1984 med beteckningen språkrör, vilket larv. Det blir aldrig någon plats i riksdagen, spådde experterna.

Nu är Miljöpartiet det tredje största partiet. I år, efter partiledningens utspel om att 250 000 svenskar ska ta fram Miljöpartiets politik (DN Debatt 30/10) lär de gamla överlägsna tonfallen dyka upp igen. DN:s ledarsida oroade sig redan dagen därpå, under rubriken ”Övermodigt språkrör” för hur Miljöpartiet ska klara administrationen av denna gigantiska studiecirkel. Tack för omtanken! När blev övermod fel i politiska sammanhang?

För hundra år sedan var den manliga borgerligheten bekymrad för kvinnlighetens förfall om kvinnor skulle få rösträtt. De övermodiga kvinnorna stod på sig, liksom arbetarna som inte heller välkomnades in i politiken av den tidens rösträttsinnehavare: vita män med pengar.

En kvarts miljon svenskar uppmanas nu av MP att komma med förslag för att förbättra samhället. Det motsvarar 23 000 stockholmare och 45 Vittsjöbor. Vittsjö är språkröret Gustav Fridolins födelseort i nordöstra Skåne. Det är en vacker ort i Skånes minst glamorösa ände, utan Österlens charm eller Öresundsregionens utvecklingskraft. En sydlig utpost för glesbygdsproblemen.

Det här sättet att öppna ett politiskt parti för engagerade männi- skor utan krav på medlemskap ger oanade möjligheter att fånga goda idéer.

Jag kan bidra med ett förslag som jag framförde när jag på 70-talet var medlem i Socialdemokraterna: Alla intresserade får anmäla i vilken form de vill medverka, och hur mycket tid de kan avvara. Den gången fick jag svaret att ett engagemang från människor som inte orkar ta sig till Arbetarkommunens möten inte behövs. Det är väl just det Miljöpartiet insett att det gör.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.