Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Åsa Moberg: Förbud mot vinst gäller bara inom kvinnoyrken

Bland vänsterns förespråkare för vinstförbud finns många män som företräder vinstgivande företag. Att LO skulle kräva non-profit i verkstadsindustrin är dock otänkbart. Ett sådant krav reserveras för kvinnodominerade arbetsplatser i skola, vård och omsorg.

Det vore klädsamt om Karl-Petter Thorwaldsson kunde medge att LO här följer en uråldrig tradition inom arbetarrörelsen: kvinnor ska ha mindre pengar än män. Det hela påminner om femtiotalets familjeideal: pappa går hemifrån och kommer hem med lön. Sen får mamma hushållspengar, i alla fall om pappa är snäll och på gott humör.

Industrin är pappan med rätt att tjäna pengar. Vård, skola och omsorg är kvinnornas fält. Hemma eller i offentlig regi spelar mindre roll, bara ingen berikar sig på tillvarons mjukare människotillvända sidor.

Pappa industrin är inte så snäll längre. Pengarna behövs till annat, sånt som riktiga karlar gillar. Förr söp många pappor upp pengarna. I dag handlar det om makroekonomins brännvin, exempelvis stöd till krisande banker.

Det är bara för mammorna att finna sig: eftersom inte ens höjda skatter kommer att räcka blir det mindre och mindre pengar till barnen, de sjuka och de gamla. Skola, vård och omsorg ska i framtiden, enligt vinstmotståndarna, överleva i en evig ekonomisk strypsnara.

Offentliga arbetsgivare brukar möta sparkraven med omorganisationer. Vantrivseln på arbetsplatserna är utbredd. I de yrken som har mest arbetsskador på grund av mobbning, kränkning och samarbetssvårigheter dominerar offentliga arbetsgivare. Undersköterska är den mest utsatta gruppen, enligt Arbetsmiljöverket. (Kommunalarbetaren nr 12, 20/6, -12)

”Att arbetstagarna alltid har det bättre i kommunalt drivna verksamheter har vi inga allmänna belägg för”, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i samma tidning. Kommunal har, än så länge, kongressbeslut på att privata företag får finnas i välfärden.

Undersköterskorna står längst ner i arbetslivets näringskedja, de skyfflas hit och dit i omöjliga scheman med usla löner. De får slita så hårt att den protestvilja som blir kvar ofta mals ner till missnöje med den allra närmaste omgivningen.

Kvinnoförbundet Kommunal råkar vara LO:s största. ”Jag tror inte på non profit”, säger Annelie Nordström i Dagens Samhälle (20/9). Alla företag behöver vinst för att utvecklas och dåliga avtal beror enligt Nordström på politikernas snålhet. Måste de skära ner är det praktiskt att lägga ut verksamheten på Carema, ”då är det ju de som får stå för skiten. På det sättet har man smitit från sitt ansvar.”

LO brukar annars hävda att tillväxt är bra. Men kanske bara för mansyrken? Kunde inte ledningen rakt ut formulera det som de i praktiken står för: Vinst ska vara tillåtet i företag där majoriteten av de anställda är män. Kvinnor ska nöja sig med mindre pengar, för så har det alltid varit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.