Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Åsa Moberg: Snedvriden forskning om cancerrisk

Är mobiltelefoner farliga för hälsan? Att de möjligen kan orsaka cancer medgavs i maj på hög vetenskaplig nivå av IARC, International agency for research on cancer, utan att vi som använder dem verkar ha påverkats. Kan det bero på en underförstådd kollektiv uppgivenhet: någon sorts cancer kommer vi att drabbas av, om vi får leva tillräckligt länge? Nej, så resonerar vi inte, då skulle alla fortfarande röka.

Men här är faran otydlig. Än så länge. Forskningen som ska utröna hur vi egentligen påverkas presenterar motstridiga rapporter. För några veckor sedan kom en ny dansk studie. Den slogs inte upp stort, men här och där syntes notiser med budskapet: Ingen cancerrisk med mobiltelefon.

Industrin har genom åren lagt ner mycket arbete och stora summor pengar både på forskning och styrning av hur forskningsresultaten presenteras. Den som vill veta mer om hur manipulerandet går till kan gå in på www.microwavenews.com, där redaktören Louis Slesin sedan mer än trettio år följer och kritiskt granskar hela världens forskning på området. Hans granskning av ”The Danish cohort study: The politics and economics of bias” (3/11) ökar inte läsarens förtroende för ”forskarsamhället”.

Om man ska ta reda på hur människors hälsa påverkas är det rimligt att jämföra dem som använt mobil med dem som inte gjort det. Snart finns det inga icke-användare kvar, men de studier som nu redovisas gjordes medan många inte använde mobil. Alltså borde det vara lätt att skilja på användare och icke-användare. Ändå har den stora danska studien lyckats blanda ihop grupperna, så till den grad att resultaten måste avfärdas som värdelösa.

Studien omfattar 400 000 danska mobilanvändare, men ytterligare 200 000 som hade ett abonnemang i tjänsten gick inte att spåra. Den gruppen fick alltså inte vara med bland mobilanvändarna. Att just de sannolikt använde mobilen mest av alla (det handlar om åren 1987–95 när mobiler var relativt sällsynt och dyrt) snedvrider studiens resultat. Men det är ännu värre: eftersom de inte gick att identifiera kunde de inte heller uteslutas. De hamnade i stället i kontrollgruppen, bland dem som inte använde mobiltelefon.

Dessutom bestämde man sig för att behandla alla som tog ett abonnemang efter 1995 som om de inte haft mobil, trots att användningen fördubblades under två år efter 1995. Man har sedan gått igenom i cancerregistren vilka som fått tumörer till och med år 2007. De som började använda mobil 1996 och senare kan alltså ha hunnit med tio elva års mobilanvändning, trots att de i studien räknas som icke-användare.

Allt detta gör att den danska studien är ”är den mest allvarligt snedvridna (most severly biased) av alla som publicerats hittills”, säger Michael Kundi vid det medicinska universitetet i Wien. ”Tro inte ett ord”, som Louis Slesin sammanfattar kritiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.