Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Assange godkänner förhör

Foto: Pia Gripenberg

Julian Assange har nu gett sitt samtycke till att han kan förhöras i London om de svenska sexbrottsanklagelserna, meddelar hans advokat Thomas Olsson.

– Vi har i dag skickat en bekräftelse till åklagarna om att Julian Assange samtycker till att förhöras. Han utgår ifrån att förhören ska följa det regelverk som finns, säger Thomas Olsson till DN.

Det skriftliga svaret skickades på torsdagen till överåklagare Marianne Ny. DN har ännu inte fått ta del av svaret.

Thomas Olsson utgår från att åklagarsidan nu ser till att lösa de formaliteter som krävs för att förhöret med Wikileaksgrundaren ska kunna genomföras. Han säger att Julian Assange inte har ställt några villkor för att ställa upp i förhör.

Julian Assange är i Sverige anklagad för våldtäkt och andra sexualbrott mot två kvinnor, när han var i Sverige år 2010. Sverige har begärt honom utlämnad från Storbritannien enligt en så kallad europeisk arresteringsorder, vilket Storbritannien har godkänt. Men innan den kunde verkställas tog sig Julian Assange till Ecuadors ambassad i London. Ecuador har beviljat honom politisk asyl och Assange har nu i snart tre år befunnit sig på ambassaden.

Den svenska överåklagaren har hela tiden menat att Assange måste komma till Sverige för förhör, men nyligen accepterade hon att förhör kan hållas i Storbritannien.

Julian Assange fortsätter att väcka starka reaktioner när han framträder. När Assange deltog via en videolänk i samband med en konferens om övervakning och säkerhet på onsdagen valde flera högt uppsatta domare från England, Skottland och Wales att hoppa av, skriver The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.