Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Assanges rättssäkerhet hotad i Sverige”

Wikileaksgrundaren Julian Assange får ingen rättvis rättegång i Sverige. Domarna är politiska tillsatta och en eventeull rättegång komer att vara hemlig. Det hävdar Geoffrey Robertson, Assanges försvarsadvokat när förhandlingen om hans utlämnande till Sverige fortsatte i London på måndagen.

Assange är misstänkt för flera sexbrott, bland annat våldtäkt, mot två kvinnor i Sverige förra sommaren.

Robertson tog till de stora orden när han på måndagen inledde försvarets argumentation.

– Det finns en verklig risk för att Assange på ett flagrant sätt förvägras rättvisa, sade han.

Robertson framförde flera argument för denna risk. I Sverige skulle Assange förbli häktad under flera månader innan rättegång.

– Man kan fråga sig varför. Kanske är det för att göra honom mör inför rättegången, sade han.

Robertson påpekade också att nämndemännen i Sverige oftast är politiker. En av de två kvinnor som anklagar Assange, är medlem av Socialdemokraterna och det partiet kommer, hävdade advokaten, att utnämna en av nämdemännen till rättegången.

– Och Claes Borgström (kvinnornas ombud) är politiker och tillhör samma parti, sade Robertson.

Försvaret hävdar också att överåklagare Marianne Ny inte har befogenhet att utfärda en europeisk arresteringsorder, det dokument som är grunden för begäran om utlämning.

Den pensionerade svenska hovrättsdomaren Brita Sundberg-Weitman vittnade för försvaret och talade i rätten om det svenska rättsväsendet. Hon var mycket kritisk mot Marianne Ny.

– Hon har en partisk uppfattning om män och sexualbrott. Hon tar för givet att alla anklagade är skyldiga, sade hon.

Sundberg-Weitman kallade Nys attityd gentemot Assange för ondskefull och sade att hon var övertygad om att åklagaren vill ha Assange utlämnad till Sverige för att se till att han omedelbart blir inlåst och isolerad.

– Kanske för att han ska lida lite så att han blir mör inför rättegången, sade hon.

Åklagaren Clare Montgomery avfärdade i sin argumentation att Sverige inte skulle kunna skydda Assanges rättigheter.

Rättegången fortsätter under måndagseftermiddagen och tisdagen.

Överåklagare Marianne Ny låter via sin sekreterare hälsa att hon inte har några kommentarer till det som sagts om henne i den engelska domstolen och att hon inte beviljar några intervjuer, uppger TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.