Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Barn lär sig programmera under höstlovet

Foto: Lisa Mattisson

Bygga robotar, programmera spel och skapa hemsidor. Det är vad 120 barn ägnar höstlovsveckan åt under Dagens Nyheter Hack camp.

”Det handlar om Sveriges framtid. Det finns en jättestor brist på utvecklare”, säger Madeleine Harju som är med och leder programmeringslägret.

Elvaåriga Anna Scarabin håller i en konstruktion gjord av gröna och gula sugrör. Genom att trycka på ett av sugrören får hon konstruktionen att helt plötsligt börja snurra.

– Jag håller på att programmera en Quirkbot som är en robot. Man kan koppla olika grejer till datorn som får roboten att göra snurra, blinka och känna av ljus, säger Anna Scarabin.

Under höstlovsveckan anordnas programmeringslägret Dagens Nyheter Hack camp där 120 barn och ungdomar mellan 10 och 15 år får lära sig grunderna i programmering.

– Vi vill inspirera unga personer som vill testa programmering och teknik. För DN är det viktigt att ligga i framkant i den digitala utvecklingen, och det här är ett första steg – att främja och uppmärksamma barn som har det här intresset, säger Anna Åberg, chef för DN.se.

Det kommer att behövas fler utvecklare i framtiden, framför allt saknar branschen kvinnor. Därför har kursen reserverat 60 platser till tjejer och 60 till killar för att få en jämn könsfördelning.

– En jätteviktig faktor för oss är att det kommer in fler tjejer i it-branschen för att det är en otroligt mansdominerad bransch. Det behövs fler tjejer för att skapa ett ännu bättre resultat, säger Madeleine Harju från NOX Academy som leder lägret i samarbete med DN. NOX mål är att inspirera unga att använda sig av teknik och programmering.

Foto: Lisa MattissonNion Edlund och Filippa Erdös. Foto: Lisa Mattisson

Tolvåriga Dorian Blanusa klickar på sin dators styrplatta och en gul katt förflyttar sig på dataskärmen. Han har konstruerat ett spel genom programmering i dataprogrammet Scratch.

– Jag skulle vilja programmera min egen dator när jag blir stor. Det ska vara en dator med mycket minne så att man kan programmera stora hemsidor. Om man vill jobba med datorer när man blir stor då är den här kursen det första steget, säger Dorian Blanusa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.