Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Bastubadare lever längre – ingen vet varför

Foto: Alamy

Bastubad är hälsosamt och superbastare förlänger livet – men det är oklart varför hettan är sund för kroppen.

De som bastar flera gånger i veckan sänker risken för hjärt-kärlsjukdom och förlänger livet. Det visar en finsk studie är publicerad i medicintidskriften JAMA Internal Medicine.

– Utifrån våra resultat kan vi rekommendera att saunatraditionen tas upp överallt. Det behövs dock mer forskning kring vilka mekanismer som gör bastubad till en hälsosam vana, säger hjärtläkaren och forskaren Jari Laukkanen vid Östra Finlands Universitet i Kuopio, till UNT.

Studien är gjort på 2.300 medelålders män under en 20-årsperiod. Forskarna har gjort hälsokontroll på männen och de har svarat på frågor om deras livsstil. Under perioden avled 929 av männen.

I forskarnas analys finns ett samband mellan de som har avlidit och hur ofta de badade bastu, skriver UNT. Dödligheten var hela 40 procent lägre bland de män som bastade fyra till sju gånger i veckan, jämfört med de som bastade en gång i veckan.

För männen satt i bastun och svettades minst 19 minuter var risken för plötslig hjärtdöd halverad jämfört med för männen som brukade ge upp inom elva minuter.

Men varför sambandet mellan dödlighet och bastande finns vet forskarna inte.

Nu planerar forskarna att gå vidare och göra en studie på kvinnor.

– Vi planerar också studier som undersöker om bastubad sänker risken för död i hjärt-kärlsjukdomar även för kvinnor, säger Jari Laukkanen till UNT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.