Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/besked-om-forsvarsberedning-drojer/

Nyheter

Besked om försvarsberedning dröjer

Foto: Alexander Mahmoud

Vid ett möte på tisdagen klarade försvarspolitikerna, myndigheterna och regeringen ut det gigantiska missförståndet på 55 miljarder kronor. Pengarna saknas för att genomföra Försvarsberedningens förslag till upprustning. Men ett besked från regeringen om beredningen ska kallas in dröjer. 

Som DN rapporterat finns en majoritet i riksdagen för att åter kalla in Försvarsberedningen. Kravet stöds av M, SD och KD och även av C och L som ju har ett budgetsamarbete med S-MP-regeringen.

På tisdagen möttes försvarspolitiker från alla de åtta riksdagspartierna hos försvarsminister Peter Hultqvist (S). Vid mötet deltog även företrädare för Ekonomistyrningsverket, Försvarsmakten och Försvarsberedningens sekretariat.

Där gick de igenom vad som gick fel i samrådet mellan beredningen, myndigheterna och regeringen. Dels hade de höjda anslag som beredningen räknat med redan intecknats av Försvarsmakten. 

Dels hade Finansdepartementet gett beredningen direktiv att räkna med fast penningvärde. Men i augusti ändrade sig departementet överraskande, vilket ledde till att Försvarsmakten fick flera miljarder mindre i budget. Det uppger DN-källor med insyn i mötet.

– Ekonomistyrningsverket, Försvarsmakten och det före detta sekretariatet i Försvarsberedningen gick igenom frågetecknen kring försvarsekonomin med partierna. Det var viktigt att oklarheterna blev utklarade, säger försvarsminister Peter Hultqvist i en skriftlig kommentar.

Men hur arbetet med att mejsla fram 2020 års försvarsbeslut ska gå till vill försvarsministern inte ge besked om.

– Sedan får vi återkomma till formerna för hur diskussionerna med partierna ska gå till i framtiden, meddelar Peter Hultqvist i sitt skriftliga uttalande. Han vill inte svara på några frågor från DN.

Kristdemokraternas försvarspolitiker Mikael Oscarsson säger:

– Det blir alltmer uppenbart att det finns många komplexa frågeställningar om dubbelbokföring av tillskott. Mycket av det som vi i Försvarsberedningen planerat ryms inte.

– Då bör ju samma Försvarsberedning göra ett modifierat förslag som kan få ett brett stöd i riksdagen. Beredningen är ju instiftad för att just regeringen ska ha överläggningar med riksdagen. Den bör absolut kallas in, kräver Mikael Oscarsson.