Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Bilderna avslöjar ministerns byggen

01:56. Landsbyggdsministern Sven-Erik Bucht (S) hävdade att stugorna var byggda på 70- och 80-talet. Men på en flygbild från 1991 syns inte husen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hävdar att de stugor han byggt utan bygglov har stått sedan 1970- och 80-talen. Det påstår han även i sin nya bygglovsanmälan. Men uppgifterna stämmer inte – på flygfoton från början av 90-talet syns inte husen.

Förra veckan kunde DN avslöja att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) byggt fyra stugor ute i skogen norr om Haparanda utan bygglov. Sven-Erik Bucht använder stugorna bland annat när han jagar, och hävdar att han inte behöver bygglov för dem.

– De är byggda på 70-, 80-talen och det har inte funnits något krav på bygglov då, sa han då.

Samma årtal anger landsbygdsministern i den bygglovsanmälan han nu lämnat in till Haparanda kommun efter DN:s granskning.

Första bilden där stugorna syns kommer från år 2000.Men när DN beställer ut Lantmäteriets flygfoton över skogsområdet syns inte gläntan med de fyra stugorna förrän på en bild från år 2000. På bilden dessförinnan, tagen 1991, syns inte stugorna.

Landsbygdsministern vill inte själv svara på fler frågor om stugorna. När DN ställer frågor om flygbilderna via hans pressekreterare Ingela Nilsson återkommer hon 17 timmar senare med en förklaring.

– Den första stugan har varit där sedan han förvärvade skogen från sin far. Det var då, i början på 80-talet. Slutet på 70-talet eller början på 80-talet. Sedan har de byggts i etapper, den sista på 90-talet, säger hon.

När på 90-talet, 1999?

– Vi har inget exakt år till dig här och nu.

Det har säkert Bucht, är det inte bättre att han reder ut det här själv?

– Nej. Det här är inte det väsentliga. Det väsentliga är att bygglov är sökt. Nu får vi se om myndigheten beslutar om det behövs och om det beviljas. Det är det väsentliga.

Varför sa han att de var byggda på 70- och 80-talen?

– Jo men de första är byggda då, de är byggda i etapper. Men det väsentliga är att en bygglovsansökan är inlämnad.

Är det inte väsentligt att vi får korrekta uppgifter?

– Jo men vi har svarat på dina frågor. Jag tycker du har fått svar på dina frågor nu.

Bygglovsansökan kommer antingen prövas av kommunens byggnadsinspektör, eller av samhällsbyggnadsnämnden där Sven-Erik Buchts syster är vice ordförande. Sven-Erik Bucht har själv varit ordförande i kommunstyrelsen mellan åren 2003 och 2010.

– Jag vet inte hur man ska hantera det aktuella fallet, det återstår att se. Skulle det hamna i byggnadsnämnden så är den vanliga ordningen att om någon i nämnden är släkt med den sökande så anmäler man jäv och går ut, säger kommunens byggnadsinspektör Elina Seppänen.En av stugorna på platsen.

I skogsstugorna har Sven-Erik Bucht totalt tre kaminer. Dessa måste enligt plan- och bygglagen anmälas till kommunen men det har han inte gjort.

Sanktionsavgiften för det är 4440 kronor per kamin, vilket skulle innebära böter på över 13 000 kronor för landsbygdsministern, men Haparanda kommun säger att man hittills aldrig haft ett ärende som gått så långt som till sanktionsavgift.

Bygglovsärenden blir preskriberade efter tio år, om inte byggnaden byter användningsområde eller byggs ut.

– Det betyder att kommunen inte kan ingripa och kräva rivning. Det betyder dock inte att det som byggts utan bygglov blir legaliserat efter tio år, utan det är fortfarande fråga om ett svartbygge, har Boverkets jurist Karl Evald tidigare sagt till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.