Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Björklund litar på Pisa

Utbildningsminister Jan Björklund tror att resultatet av Pisaundersökningen, som visar att de svenska skolelevernas kunskaper sjunker, i allt väsentligt är korrekt. Detta trots den granskning i DN som visat att många provtrötta elever inte gjort sitt bästa på Pisa-testet eftersom det inte påverkar betygen.

Kan man lita på Pisa?

– Ja, i allt väsentligt. Jag tror säkert att den effekt som DN beskriver i dag, att den finns. Pisa är inte ensamt, det finns en lång rad undersökningar som sammantaget pekar på att Sveriges kunskapsresultat sjunkit under 20 års tid. Även om det finns felmarginaler, så är huvudresultatet ändå korrekt.

Skulle det gå att göra på ett annat sätt?

– Det är Skolverket som är ansvarig provmyndighet så jag utgår från att Skolverket i sin analys också tar in det som DN har grävt fram. Skolverket har tidigare pekat på att det kan finnas en sådan här effekt och då får Skolverket komma tillbaka med vad det finns för förutsättningar att göra på ett annat sätt.

– Provet styrs i hög grad av ett internationellt regelverk eftersom det ska vara likadant i alla länder, men det kan hända att det inom ramen för det finns andra sätt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.