Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Blodprov avgör tillförlitligt risken med nötallergi

Jordnötter kan orsaka allergi.
Jordnötter kan orsaka allergi. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Finns det en hysteri kring nötallergier eller är rädslan berättigad? En ledarartikel på ämnet i DN har rört upp känslor.

I artikeln hänvisas till Magnus Wickman, barnläkare, professor, och sakkunnig i matallergifrågor hos norska Socialstyrelsen, som anser att farorna med nötallergier i många fall överdrivs. Bland annat hävdar han att nötter i choklad är ofarligt även för de mest känsliga allergikerna så länge de inte själva äter av den. Detta påstående får stöd av Alf Tunsäter, docent och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

– Jag har aldrig hört talas om att nötter i choklad skulle kunna avge allergener som kan göra andra än dem som äter dem sjuka, säger han och tillägger att han har stort förtroende för Magnus Wickmans expertis.

– Han är ett mycket tungt namn inom allergiforskning, säger Alf Tunsäter.

Ett annat påstående från Magnus Wickman är att det finns forskning som visar att ett säkerhetsavstånd på en meter från exempelvis en öppen nötpåse ska vara tillräckligt för att även de mest känsliga allergikerna kan anses säkra. För säkerhets skull förordar dock Magnus Wickman ett avstånd på några meter.

– Någon sådan forskning har jag aldrig sett. Det är väl en bedömning som han gör men jag kan inte verifiera en exakt sträcka. Jag har haft flera patienter som beskrivit kraftiga reaktioner av en jordnötspåse som öppnats i samma rum som de befunnit sig i, säger Alf Tunsäter.

Han vill inte fälla någon dom om huruvida det finns en hysteri och en problematik där många överdriver sin överkänslighet för nötter och annan mat. För det finns definitivt olika nivåer av känslighet. Vissa av de allergener som finns i nötter påminner starkt om allergenerna som finns i björkpollen. Är man björkallergiker kan det då göra att man reagerar även på nötter, ofta genom att det börjar klia i halsen. Men för att nötterna ska innebära livsfara krävs att man är allergisk mot ett specifikt nötallergen.

I dag finns det ett enkelt sätt att avgöra om en nötallergi är av den måttliga eller livsfarliga typen. Ett vanligt blodprov kan enligt Alf Tunsäter tillförlitligt avgöra saken.

– Men förr kunde man inte det och det finns de som blivit varnade och i många år varit livrädda för att ens komma i närheten av en nöt för de har trott att de ska falla döda ner. När de sedan får reda på att det kanske inte är så farligt kan den där rädslan ändå leva kvar, säger Alf Tunsäter.

Läs mer.Ledarartikeln i fredagens DN

Hanne Kjöller: Skilj på hysteri och allergi

Allt oftare ombeds flygresenärer, av hänsyn till en allergisk passagerare, låta bli att äta nötter under resan. Men kan verkligen matallergiska reagera på vad andra stoppar i munnen?

Någonting har hänt. Det hävdade Stadshusets kökschef, Gunnar Eriksson, i en intervju inför den senaste Nobelfesten. Han syftade på den dramatiska ökningen av anmäld överkänslighet och krav på specialkost som exploderat under senare tid. (DN 10/12 -14)

Man behöver inte besöka Nobelfesten för att notera förändringen. Det kan räcka med att gå på en middagsbjudning i Stockholm eller att flyga. Titt som tätt hörs nu kabinpersonalen meddela att det finns en nöt- eller jordnötsallergiker ombord och att alla resenärer ombeds att avstå från att inmundiga någonting som rymmer spår av dessa ämnen. (Jordnöt är formellt sett ingen nöt och man kan vara allergisk mot jordnötter men tåla trädnötter – som till exempel hasselnöt. När jag fortsättningsvis skriver nötter menar jag både jord- och trädnötter.) Läs hela ledarartikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.