Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Cameron: Vi blir aldrig en del av en EU-superstat

Foto: John Thys/AFP

Ett avtal om Storbritanniens krav för att stanna kvar i EU blev klart sent på fredagskvällen efter många timmars debatt. ”Vi kommer aldrig att vara med i en EU-superstat”, sa Cameron vid en presskonferens där han ägnade mycket tid till att försvara ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

Diskussionen mellan de 28 EU-ländernas ledare pågick under större delen av fredagen. Först klockan 22 på kvällen kom beskedet som alla väntat på kom från Litauens president Dalia Grybauskaite via Twitter.

”Agreement done. Drama over”.

En kort stund senare gick Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ut med att samtliga 28 EU-länder var överens om avtalet och sa också att avtalet stärker Storbritanniens speciella ställning inom EU.

– Att behålla Storbritannien kvar inom EU var vår högsta prioritet, sa Tusk vid en presskonferens.

Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka kallar avtalet för en ”hygglig kompromiss”.

Foto: OLIVIER HOSLETEuropeiska rådets ordförande Donald Tusk under middagen i Bryssel då förhandlingarna snart pågått i 29 timmar. Foto: Olivier Hoslet/AFP

Nyhetsbyrån Reuters, som sett avtalet, skriver att den ”nödbroms” som Storbritanniens premiärminister David Cameron krävt när det gäller bidrag till nyanlända kommer att sträcka sig under sju år och inte gå att förlänga. Cameron hade siktat på att få begränsa välfärden för nyanlända EU-medborgare under 13 år och att sedan få en möjlighet att förlänga den.

– Man ska ha betalat in i systemet innan man kan dra nytta av det, sa David Cameron senare.

Avtalet innebär också att Storbritannien kan ge de nyanlända barnbidrag på det egna hemlandets nivå – från och med nu. Detta kommer att gälla samtliga EU-stater från och med 2020 och då gälla för också dem som redan finns i landet, inte enbart de nyanlända.

David Cameron själv skrev i ett twittermeddelande att han har förhandlat fram ett avtal som ”ger Storbritannien en särskild ställning inom EU” och att han kommer att rekommendera parlamentet att anta det på lördagen klockan 10.

Vi kommer heller aldrig att vara medlemmar av en framtida gemensam EU-armé, vi kommer aldrig att gå med i euron.

– Vi kommer aldrig att vara med i en EU-superstat, sa Cameron vid en presskonferens strax efter klockan 23 på fredagskvällen. Och vi är undantagna från ett ännu starkare EU. Vi kommer heller aldrig att vara medlemmar av en framtida gemensam EU-armé, vi kommer aldrig att gå med i euron och vi kommer aldrig att vara med om att betala för räddningsaktioner till medlemmar som inte skött sin ekonomi.

– Men jag tycker att vi ska vara kvar i unionen. Att lämna Europa är ingen väg till framgång men det är inom ett förändrat EU som vi blir starka, och vi är säkrare inom EU. Men jag älskar inte Bryssel, jag älskar Storbritannien, sa Cameron.

Cameron sa också att han gjort klart att brittiska företag inte diskrimineras om de står utanför eurozonen bara för att de är baserade i Storbritannien.

Under presskonferensen upprepade David Cameron som ett mantra att Storbritannien måste stanna kvar inom ”en reformerad” union; en union som enligt Cameron efter kvällens avtal skiljer sig från hur EU var i går och en union som Cameron hyllade under en stor del av sitt tal under presskonferensen.

– Men det finns mycket kvar att förändra i denna organisationen, David Cameron också.

Foto: Foto: Emmanuel Dunand/AFP

David Cameron tryckte på att hans mål att minska invandringen till Storbritannien har lyckats. Det blir svårare för brottslingar att ta sig till Storbritannien och de vanliga människor som kommer från ett EU-land och inte har hittat jobb inom sex månader får återvända till sina länder.

Frågan om Storbritannien ska vara kvar i EU kommer att avgöras vid en folkomröstning den 23 juni.

Avtalet mellan EU och Storbritannien kommer inte att skrivas om men frågan kommer att tas upp 2020.

EU-kritiska UKIP:s ledare Nigel Farage säger i en kommentar att ”avtalet inte är värt papperet det är skrivet på”, skriver The Guardian.

Fakta. Delar av överenskommelsen
  • Samtliga EU-länder kommer att ges möjlighet att indexera barnbidragen för de fall där EU-medborgare får pengar för barn som bor i andra länder. I praktiken är tanken att därmed kunna betala mindre för barn vars föräldrar till exempel arbetar i Storbritannien, men där barnen bor i ett hemland där levnadsomkostnaderna är lägre. Möjligheten ges dock först från år 2020.
  • I överenskommelsen ingår även att Storbritannien får löfte om att det ska skrivas in i EU:s grundfördrag att landet inte omfattas av devisen om en "allt fastare sammanslutning". Inskrivningen ska dock ske först vid nästa fördragsändring – vilket kan dröja långt in i framtiden.
  • När det gäller det brittiska önskemålet om att få kräva noggrannare behandling av ny lagstiftning inom euroområdet så kommer det att stå fritt för alla EU-länder att dra den i bromsen.

TT

Fakta. David Cameron
  • David Cameron – född den 9 oktober 1966 – är Storbritanniens premiärminister sedan den 11 maj 2010.Han blev parlamentsledamot 2001 och efterträdde Michael Howard som Konservativa partiets ledare i december 2005.
  • Cameron är uppvuxen i Berkshire, väster om London, som son till en aktiemäklare. Liksom fadern och farfadern gick han på den närliggande privatskolan Eton.
  • Tillsammans med hustrun Samantha (född 1971) har Cameron två döttrar och en son. Ytterligare en son, Ivan, dog vid sex års ålder 2009.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.