Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/chatt-med-klass-9a-larare/

NYHETER

Chatt med Klass 9A-lärare

Igor Ardoris, som blev känd som idrottsläraren i teve-serien "Klass 9A" , är numer mental tränare och coach. Om lycka och att lyckas handlar hans bok "Själförsvar", som just kommit ut. Igor chattade med DN.se:s läsare.

moderator: NU är Igor på plats och kan börja svara.

Carl: Hur ska man tänka för att dämpa sin tinnitus?
Igor Ardoris: Den forskningen som är gjord i Sverige (Lars-Eric Uneståhl), i samband med tinnitus och Mental Träning visar inte att den Mentala Träningen på något sätt dempar tinnitus. Däremot så har en stor del av försökpersonerna upplevt att trotts att tinnitusen inte har minskat, så har den upphört att de inte disstraheras lika mycket av den.

Kiki: Hej, Jag undrar vem som är din idol? K
Igor Ardoris: Hej Kiki Jag har inga Idoler, däremot har jag massor av förebilder, det vill säga människor jag ser upp till i olika sammanhang.

Stefan G: Vem är du? Har aldrig hört talas om dig?
Igor Ardoris: Jag vet uppriktigt inte vad jag ska svara på den frågan.

Per: Hej Jag ha dåligt självförtroende i nästan allt, hur kan jag förbättra det tycker du?
Igor Ardoris: För det första är det viktigt att du kommer fram till vad, konkret, innebär det för dig att ha ett "BRA" självförtroende. Det vill säga, hur skulle du tänka, hur skulle du känner och hur skulle du bete dig om du hade bra självförtroende. Det är det som är målet. Det som du vill sträva efter. Sedan handlar det om systematisk, långsiktigt och målmedveten fysisk och Mental Träning där du i din vardag strävar efter att närma dig ditt mål (Om detta har jag skrivit i boken, Själförsvar). det viktiga är dock att du är medveten om att hur bra självförtroende man än har så har man också alltid en portion av självtvivel. det är tackvare denna självtvivel som vi inte tar saker och ting för givna.

ossian: Är du mental lärare främst för idrottsvärlden?
Igor Ardoris: Jag jobbar en hel del med idrottare men också med andra människor. Våra mentala resurser har vi med oss hela tiden oavsätt om vi är idrottare eller inte; och de påvärkar allt, vår hälsa (välmående), våra prestationer och inte minst våra relationer.

W: Hur kan man finna kraften i sig själv att förändras utan suport från en klok och snäll medmänniska?
Igor Ardoris: Jag håller med att support från våra medmänniskor spelar en jätte stor roll. Tyvärr så hamnar vi ibland i situationer där den supporten av olika anledingar inte finns eller saknas. I sådana situationer är vi tvungna att hämta kraften innifrån, från våra egna drömmar och önskningar. Jag kan rekomendera två författare/forskare som skriver om detta, den ena heter Aaron Antonovsky och är Mediciskt Sociolog, den andra heter Viktor Frankel och är Psykolog. Deras mest kända böcker är Hälsans Mysterium (Antonovsky) och Livet måste ha en mening (Frankel)

Sofie: Har laddat ned dina övningar med avslappning från din hemsida, och tycker de är väldigt bra! Har du några fler tips för att känna sig mer lugn och trygg i själv?
Igor Ardoris: Jätte roligt vad glad jag blir! Jag kan naturligvid rekomendera Lars-Eric Uneståhls Mentala Träningsprogram. Jag kommer också under sommaren uppdatera min hemsida med fler träningsprogram som du kan ladda ner gratis. Kör hårt :)

Patrik: Vilket är ditt favoritcitat?
Igor Ardoris: "Framgång är nämligen, lika lite som lycka, något som kan eftersträvas. Den måste komma av sig själv, och det gör den endast som en icke åsyftad bieffekt av det personliga engagemanget i en sak som är större än man själv, eller som en biprodukt till hängivelsen åt en annan människa."Viktor Frankl

Anja: Hej, kan man peppa andra till att ta sig ur ett misbruk, A
Igor Ardoris: Missbruk, om du menar alkohol och narkotika, klassas som en sjukdom. Därför räcker det inte med peppning. Mitt förslag är att ta problemet på allvar och så fort som möjligt söka proffessionel hjälp. Det finns också någonting som heter medberoende och jag rekomenderar varmt att du tar reda på mer om detta.

Lena Högström: Hej Igor! Berättar du om Kärleks- och Hatvargen i din bok? Annars vill jag veta var jag kan få reda på mer om det sättet att tänka? Jag tänker dessvärre mycket negativt. Angående om de meditativa övningar som är toppenbra att göra, varför att de alltid så bra att göra på morgonen? Om man är morgontrött, så är det jättesvårt att få tiden att räcka till på just morgonen. ( När jag mår dåligt försvinner ångesten om jag djupandas.Ungefär som man djupdyker. ) H. Lena
Igor Ardoris: Hej Lena. Jag skriver en hel del om detta i min bok även om jag inte nämner "vargarna" explecit. Om du är morgontrött kan du själv välja en annan tid för din träning. Det viktigaste är att du tränar varje dag. Morgonen rekomenderas ofta eftersom hjärnan är utvilad på morgonen (hos de flesta :)

Susanna: Kan även självkänsla - inte bara självförtroende - bli bättre med mental träning? Hur?
Igor Ardoris: Absolut! Jag kan rekomendera Lars-Eric Uneståhls program som heter Självbild och Målbilds träning

Anna: Hej! Har du några bra ideer om hur jag kan träna mitt barn som är 11 år för att våga tro på sig själv mer. Han är duktig i skolan och är duktig på sporter men han tror inte på sig själv.
Igor Ardoris: Hej Anna. "Barn gör som vi gör, inte som vi säger" brukar det heta. När det gäller yngre barn så är min erfarenhet att ju mer vi vuxna visar prov på bra självförtroende, desto lättare smittar det av sig på våra barn. En annan viktig princip är att göra dem uppmärksamma på allting som de göra bra och lyckas med, så fort de gör det. Detta ökar sannolikheten att den positiva prestationen kommer att upprepas och tillsamans med den också det positiva Mentala tillståndet.

Karin: Jag är arbetslös och vet inte vad jag vill, jag har ingen riktining och hittar inte mina drömmar. Jag vet inte var jag ka börja, kan du vägleda mig lite grann så att jag får en riktning? Tack på förhand
Igor Ardoris: Hej Karin. Många gånger har vi svårt at hitta våra drömmar eftersom vi får för oss att det ska vara någonting storslaget, inte någonting som hör till vår vardag. Drömmar är svåra att hitta när man letar efter dom. Det handlar mer om att känna igen de än att hitta dem. Mitt förslag är att du tar en titt på din vardag och noterar vilka av dina vardagssysslor bringar dig en känsla av lugn, närvaro och glädje. Det kan vara allt från städning och promenad till att sköta blommor i trädgården eller läsa. Nästa steg är att förstå vad i dessa sysslor är avgörande för din upplevelse av positiva känslor. Där skulle jag börjat. Lycka till!

moderator: Nu stänger vi chatten och inga fler frågor kan skickas till Igor. Igor kommer däremot att fortsätta en stund till svara på de frågor som ännu inte hunnit besvaras.

Andreas: Vilket är ditt bästa tips om man vill förbättra sin självkänsla?
Igor Ardoris: Daglig målmedveten, långsiktig och systematisk fysisk och Mental träning.

Patrik: Hej, Har du något konkret tips för att sluta skjuta upp saker hela tiden?
Igor Ardoris: Hej Patrik. Att skjuta upp saker och ting hör ihopa med att man inte är riktigt sugen på att utföra dem. Man kan sätta likhetstecken mellan förhalning och svag önskan. Man kan också sätta likhetstecken motivation och starkt begär. Mental träning är ett bra verktyg att förstärka styrkan i våra önskingar. När vi föreställer oss vad som kommer och hända när vi lyckas och vad vi ska göra när vi har uppnått vårt mål ökar suget på att komma dit. Jag vill dock påpeka att den Mentala Träningen är ett vertyg inte en mirakel medicin. Betrakta det som en spade, den hjälper dig att gräva men den gräver inte själv. Det är fortfarande du som gör jobbet.

L: Hej! Jag vill bli bättre på att fokusera på det jag gör för tillfället och känna glädje över det jag gör, istället för att stressa igenom saker och hela tiden planera nästa steg. Har du något tips?
Igor Ardoris: Hej L. Mitt bästa tips är att inte leta efter snabba tips. Jag tror på konsekvent och systematisk träning. Både förmågan att fokusera och att känna glädje betraktar jag som färdigheter, det vill säga att dem är lika träningsbara som våra styrka eller vår kondition. I boken sjlälförsvar skriver jag om träningen och ger exempel på verktyg och metoder som vi kan använda oss av.

Rikard: Tycker du att skolan ska hjälpa elever att formulera mål och träna sig i att planera sina studier?
Igor Ardoris: Hej Rikard Ja det tycker jag. Jag tycker helt enkelt att det är och ska vara en självklar del av undervisnignen. Innan vi vill att folk ska prestera är vi skyldiga att lära dem hur.

Oskar: Hej, Jag undrar om du har några konkreta första steg att tipsa om när det gäller sorge-arbetet som måste till efter att en relation har gått i kras? Just nu är det inte mycket som känns roligt i tillvaron och motivationen till att göra något (ta tag i sitt liv) är svår att frambringa. Träning hjälper en del men det känns inte som om det kommer att räcka i längden.
Igor Ardoris: Hej Oskar. Jag förstår vad du menar. Det gäller att acceptera att man blir ledsen. Sorgen kommer helt enkelt att finnas kvar inom dig ett tag till. Detta visar helt enkelt att du har brytt dig och känt mycket kärlek för den personen som du inte träffar längre. Det visar med andra ord att du är en kärleksfull person! Det är dock viktigt att du inte fastnar i din sorg utan att du fortsätter att göra alla de saker som du tycker om att göra och träffar alla de andra människor som du bryr dig om och som bryr sig om dig. Detta kommer att ge dig insikt att upplevelse av kärlek i ditt liv är inte begränsad till bara en person. Så länge du fortsätter att älska i ditt liv kommer det alltid att finnas människor som älskar tillbaka. Livet är alltid i rörelse så det är viktigt att du fortsätter framåt. Livet går vidare och sorgen är en del av livet.

Agge: Hej! Har du något knep för att inte fastna i "offerkoftan" Tack på förhand!
Igor Ardoris: Hej Agge. Så som jag ser det är det viktigaste att vi fokuserar på de som vi kan styra över och ta ansvar för, och släppa allting annat. När jag jobbar med idrottare ber jag de att skriva en lista på de som de inte kan styra över. På den listan brukar det hamna exempel som vädret, domaren, hur duktiga motståndarna är, publiken etc. Sedan ber jag de skriva en lista på de som de kan styra över. denna listan brukar innehålla faktorer som deras förberedelse, samarbete, hur vida bra de har tränat, hur de satsar etc. Efter det ber jag dem att slänga den första listan och sätta upp och fokusera på den andra. När vi hamnar i "offerkoftan" handlar det oftast om att vi fokuserar på det som vi inte kan styra över. Lycka till!

Erik: Vad skulle du ge för råd åt en person som finner stort intresse i att se andra utvecklas, och vill göra mer än att bara hjälpa mig själv och vänner? Vad tycker du är en bra väg att gå för att kunna leva på sitt coachande?
Igor Ardoris: Hej Erik. Om du verkligen brinner för det så finns det inga hinder att sätta igång. Du måste inte kunna leva på det för att njuta va det jobbet du gör. Som du beskriver har du ett stort intresse i att se andra utvecklas. Detta innebär att det bara är en tidsfråga innan du blir så bra på det att det blir fler som vänder sig till dig. Jag ser ingen anledning att du i början måste bekymmra dig för hur du ska leva på det. Om du gör ett bra jobb så kommer det att lösa sig av sig självt.

Gunilla: Hur motiverar man en grabb som börjar 9:an till hösten och INTE tycker om att läsa/göra läxor?
Igor Ardoris: Hej Gunilla Mitt förslag är att du sitter tillsamans med honom när han ska läsa. "Barn gör som vi gör och inte som vi säger". Om ni sitter tillsammans kommer din entusiasm att smitta av sig på honom. Att tjata förvärrar bara saker och ting. På engelska brukar man säga "when you insist i resist"! Lycka till!

Anna: Vad lärde du dig under inspelningen av klass 9A? Och hur påverkade det ditt skrivande av denna bok?
Igor Ardoris: Hej Anna. Att vara med i programmet innebar en stor utmaning. Jag har aldrig tidigare varit i en sådan situation där allt jag säger och gör spelas in utan att jag har någonting och säga till om det hela. Till saken hör också till att jag under inspelningen av klass 9.A arbetade på heltid med mitt företag och att min bästa vän låg sjuk i lymfcancer. Dessutom var jag mycket mindre erfaren är de flesta av mina kolleger i lärarlaget. Därför innebar den perioden en väldigt viktigt milstålpe i mitt liv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt