Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Chatta om tiggeriet

DN:s Josefine Hökerberg och Roger Turesson har i en serie artiklar granskat tiggeriet i Stockholm. Hur har de arbetat, vad har de kommit fram till? Chatta med Josefine Hökerberg

 Hej och välkommen till Dagens Nyheters chatt om tiggeriet i Stockholm. Nu är jag här för att svara på era frågor i den mån jag kan.

Mvh, Josefine Hökerberg, reporter

Gunnel Arbin: Vid mitt senaste besök i Stockholm i mitten av maj såg jag en kvinna uppallad på en bunt filtar tigga på S:t Eriksgatan och dessutom en ung pojke som gick runt i en T-banevagn med en burk i handen för att tigga. Fick en chock då jag tidigare sett samma fenomen vid flera besök i Moskva för 10 år sedan. Somliga hävdar att den organiserade brottsligheten ligger bakom, andra att tiggarna reser själva. Är det både och, undrar jag.
: Hej Gunnel Arbin,
Utifrån vad jag sett under mitt och fotografen Roger Turessons arbete med tiggarna på Stockholms gator är det både och. Vissa reser hit på egen hand och tigger pengar till sina hushåll, andra betalar en del för att komma hit och hyra husvagnar av andra mer etablerade rumäner, medan andra utnyttjas och tvingas ge bort större delen av inkomsten till människor som utnyttjar dem, på samma sätt som Petrina berättar i dagens DN.

Olof: Det är fint att DN belyser frågan ur olika synvinklar, eftersom tiggarnas situation utnyttjas av olika politiska fraktioner för att plocka poäng för egna syften.
: Hej Olof,
det är alltid vårt syfte att belysa verkligheten som den ser ut. och tiggeriet i stockholm är komplext och mångfacetterat.

Tomas: Får tiggarna verkligen försörja sig på tiggeri? Ska de inte utvisas? Och dessutom, om de utvisas så borde människohandeln minska.
: Hej Tomas,
tiggeri (där en man el kvinna sitter med en ask för pengar framför sig) är lagligt i Sverige. Av denna anledning kan ingen utvisas på grund av tiggeri.

Staffan: Hur stor del av tiggeriet anser ni vara organiserat?
: Hej Staffan,
det beror på vad du menar med termen "organiserat"? De flesta tiggare är organiserade på det sättet att de reser tillsammans, kanske bor tillsammans och delar upp en stadsdel mellan sig plus hjälps åt att växla och skicka hem pengar till hemlandet.
Men termen organiserat har i folkmun också kommit att betyda kriminell verksamhet, dvs människohandel.
Petrina, som anonymt berättar sin historia i dagens DN är den första somför DN vittnar om människohandel, dvs att hon blivit tvingad att tigga i Sverige, och hon säger att det rör sig om ca 10-15 personer i Stockholm som tigger åt samma man.
Hur många som tigger för sig själva och hur många som utnyttjas av andra finns det tyvärr inga siffror på. Polisen undersöker nu fallet gällande Petrina efter hennes polisanmälan om människohandel.

Robert: Tack för en himla bra artikelserie! Jag tycker synd om människor som är fattiga, det är inte det, men antalet tiggare i Sthlm har ökat jättemycket under de senaste åren. Hur ser du på en lagstiftning på området som skulle förbjuda tiggeri på allmän plats?
: Hej Robert,
frågan om att förbjuda tiggeri är svår. det positiva är att man blir av med människor som utnyttjar sina fattiga medmänniskor/grannar m.m. och skor sig på dem. (den del av tiggeriet som handlar om människohandel)
Det negativa är att man slår ut försörjningsmöjligheter för en hel grupp som redan är så diskriminerad i Europa att de känner att det är lönt att åka till Skandinavien och tigga, trots att de kanske har profitörer som snor åt sig en del av inkomsten (se dagens DN, Petrinas berättelse).
Men slår också undan benen för de hushåll som kommer hit och tigger för sig själva.
jag har tyvärr inget svar på dinf råga. skulle det finnas ett enkelt svar hade nog frågan inte debatterats så kraftigt.

Robert: Vilka länder kommer tiggarna ifrån, förutom Rumänien?
: Hej Robert,
nästan alla jag har träffat i Stockholm kommer från Rumänien. Har träffat en eller två från Ungern och Bulgarien. Det var en rumänsk boom här i vintras. hur stor del av personerna som delvis arbetade åt andra och hur stor del som arbetade för sig själva vet vi inte.

Patrik: Det är inte svårt att se vilka som är bluff när de går tiggandes genom pendeltåget. Hur stor del av Sveriges tiggarbefolkning uppskattar du "fuskare"? Eller ska man känna medlidande för dessa friska män i arbetsför ålder? Inte är väl lättja en anledning att söka försörjning av främmande länder?
: Hej Patrik,
de människor som jag har träffat på Sveriges gator är alla mycket fattiga och är här för att tjäna pengar till mat och familj hemma i Rumänien, oavsett om de "arbetar" för sig själva eller delvis för någon annan. Jag och fotografen Roger Turesson har också hälsat på dessa människor i Rumänien och sett vilka levnadsvillkor de har - otroligt fattigt.
Marius Gaspar som arbetar vid Stadsmissionen berättade att det i vinter funnits flera tiggare i city som fejkat handikapp, i synnerhet Parkinson.
Det är fusk men samtidigt undrar man vad som gör att de står ute och fejkar Parkinson i iskylan 8 timmar per dag. Det ser tämligen ansträngande ut för någon som går förbi.
Hur många som skulle ha fusklappar på barn känner jag inte till. Men familjen som jag följde i vintras hade en riktig dotter på bilden. vi hälsade på dottern i rumänien och hon var precis så handikappad som föräldrarna påstod. vi fick också träffa andra familjer med handikappade barn. Fattigdomen och levndasförhållanden i de romska byarna samt kosten gör att många föder handikappade barn, enligt rumänska hjälporganisationer.

Lasse: Finns det inget annat de kan göra för att försörja sig?
: många svartjobbar när de får chansen. Många av kvinnorna som tigger i Stockholm har tidigare arbetat som hushållerskor eller städerskor i Spanien men förlorat jobbet efter krisen.

Kim: Hejsan Josefine! Jag undrar vart i Stockholm tiggarna kissar och bajsar samt ifall det finns något man kan göra för att hjälpa dem? Mvh Kim
: Hej Kim,
T-centralens betaltoaletter är ett populärt alternativ. Annars beter de sig väl som de flesta Stockholmare gör som befinner sig på stan en hel dag, försöker kissa eller bajsa där det finns en toalett helt enkelt.
När jag varit ute vid husvagnsläger har jag sett att man kissar och bajsar i skogen pga brist på alternativ, dvs pga det inte finns en toalett.

Max: Hej, i artikelserien påpekar ni att väldigt många av de som uttalar sig om omfattningen av det påtvingade organiserade tiggeriet har gett motstridiga uppgifter. Har ni varit i kontakt med någon som har insyn men distans till fenomenet? Vad är er uppfattning om omfattningen?
: Hej Max,
din fråga gäller det påtvingade tiggeriet, dvs det som skulle falla under brottsrubriceringen människohandel är svaret att det inte finns några sådana uppgifter.
Det finns endast två domar gällande påtvingat tiggeri i Sverige och nu utredningen gällande Petrinas vittnesmål i dagens DN. Kanske kommer den ge klarhet i hur stor del av tiggarna i Stockholm som eventuellt skulle vara tvingade.

Lumpe: Tycker du att man ska ge tiggare pengar?
: Hej Lumpe,
det är upp till var och en.

Burt: Hej! Jättefina artiklar. Jag undrar hur det är att komma in som journalist i den här världen, hur känner du inför de här människorna? Hur mår du? Kan du vara "vanlig" med dem eller blir deras utsatthet överväldigande?
: Hej Burt,
till en början var det svårt. Svårt att vinna förtroende och svårt att få dem att berätta sanningen i stället för att rabbla inövade svar av rädsla för myndigheter, allmänheten el organisatörer.
Nu har jag mycket bra kontakt med många av tiggarna som vunnit förtroende för mig. Det har varit svårt emellanåt eftersom jag varit tvungen att kontrollera precis allt de säger och uppger samtidigt som jag försökt vinna deras förtroende.

W: Vet ni hur det ser ut i övriga städer? Här i Uppsala har det mystiskt inkommit en stor andel tiggare (som verkar hänga i hop). Skulle du utgå ifrån att de är här frivilligt?
: Det går inte att utgå från någonting. Enda sättet att få reda på sanningen är att tala med dem och att följa dem.

Hajduk: Hej jag undrar om ni har fått något svar på hur dessa fattiga människor lyckats få ihop till bussresan till Sverige, om jag kommer ihåg rätt så kostar en ToR biljett nära 3000skr?
: Hej Hajduk,
många som jag talat med pantsätter guldsmycken eller lånar från rumäner på plats som de sedan blir skyldiga pengar.

Emil: Varför fejkar man att man måste har kryckor och knappt kan gå och sen tex går obehindrat när ingen ser på, är inte det att luras och spela på folks känslor!? Känns som buffel och båg från början till slut!
: Hej Emil,
tyvärr finns det många som luras, på alla områden i världen.
det kanske känns tråkigt för den som skänker pengar att den med parkinson kanske inte hade parkinson men samtidigt har den som fejkar kanske ett intresse av att fejka, dvs en önskan att få ihop mer pengar.
som det i allmänhet brukar se ut när folk luras .

Alex: Vet du vilken ledamot och vilket parti som är tydligast för en lagstiftning mot tiggeri?
: Moderaternas arbetsgrupp lade under vintern fram ett förslag om förbud mot organiserat tiggeri. Vad de menar med organiserat är vagt eftersom tiggeri kan vara organiserat på många sätt och allt behöver inte innebära att människor utnyttjas eller att andra profiterar på tiggarna. Jag har tyvärr ingen aktuell information om vad som hänt med det förslaget.

Stockholmare: Var på MCdonalds på kungsgatan en kväll med en kompis runt 19:50-tiden. Helt plötsligt börjar det strömma in rumänska tiggare som skojar och skrattar och prydligt viker ihop sin filtar i en ikea-kasse, står och räknar pengar i ett hörn och vid ett bord sitter två tjocka män som såg ut att vara "klanledarna". Hur synd är det om dem egentligen?
: Utifrån vad jag såg i några av tiggarnas hemby hade de det otroligt fattigt. toaletter i ett hål i marken, hus som höll på att ramla ihop. en del, ganska få, hade byggt om husen till större fungerande betonghus för pengar de tjänat i utlandet.
det var inget flott liv direkt.

Emil: Om de nu är så fattiga som det sägs, hur har de råd att åka hit, eller är det månne människohandlare som betalar deras resor fram och tillbaks?
: vi har hört vittnesmål både om familjer som pantsätter sina guldsmycken eller lånar från banken för att ta sig hit, men också en kvinna - Petrina - i dagens DN som uppger att det finns profitörer som betalar biljetten i vissa fall. Hon själv fick tex låna av profitörerna vid ett tillfälle.

Kaj: Jag undrar lite om ni har granskat tiggeriet vid folks hem. Alltså någon som ringer på dörren till ens bostad för att sedan visa fram en lapp med ett budskap om att ge pengar. Kan de handla om samma grupperingar ?.
: Jag har inte råkat på den här sortens tiggeri. Just nu i Stockholm finns det olika grupperingar romer som tigger på olika sätt - dels de rumänska romerna, dels finska romer och dels ungerska romer. Alla har de olika förfaringssätt.

Axel: Vad tycker rumänska ambassaden om att det är så många tiggare från Rumänien här?
: Hej Axel,
rumänska ambassaden vill inte uttala sig om detta men har konstaterat för DN i en intervju att det "finns flera nationaliteter som tigger i Stockholm, och en del av dem är rumäner, det stämmer"

Mustafa: Hej! Kommer de flesta tiggare från andra länder än Sverige? Eller är det många som är födda i Sverige som tigger i till exempel Stockholm?
: I Sverige har vi socialförsäkringssystem för att ingen ska behöva tigga på gatorna. Det finns dock enstaka svenska medborgare som ändå tigger pga missbruk el psykisk sjukdom el dylikt.

Kent: Hej, hur vanligt är det att människor utnyttjas av andra för att tigga? Är det vanligast, eller kommer tiggare oftast hit självmant?
: Hej kent,
det är blandat. En del familjer kommer hit självmant och tigger för egna hushåll, andra kanske blir lockade hit av profitörer (som i Petrinas fall i dagens DN) som de måste ge bort en del av sin inkomst till.
Som Petrina berättar i dagens DN är de ofta de svaga i de fattiga samhällena som utnyttjas av andra när det gäller tiggeriet.
"Familjer med starka män vågar de inte ge sig på"
Petrina uppger själv att homn blev utnyttjad första gången hon var här, men andra gången tog hon sig hit på egen hand för att tjäna pengar. Hon såg alltså tiggeriet som möjlighet att tjäna pengar.

Easy E: Riktigt sorgligt hur vissa frågar om de verkligen är fattiga, speciellt om de råkar skratta någon gång. Är man tvungen att vara aktivt deprimerad om man är fattig eller vadå? Eller vill man bara rättfärdiga att man inte bryr sig. Önskar att vi kunde lösa dessa problem :(
: tack för dina tankar easy e. att problemet finns går inte att blunda för. frågan är vem som tar ansvar för det och hur det ska lösas.

Kristian: Hej, För mig känns det som att ge pengar till tiggare är att försöka bota symptomen istället för det verkliga problemet. Vart kan jag vända mig om jag vill bidra till en mer organiserad förbättring av förhållandena i Rumänien?
: Jag har tyvärr ingen svar på dina frågor, men jag vet att det finns flera hjälporganisationer som hjälper romer i rumänien om du söker på google. Själv har jag haft kontakt med Frälsningsarmén i Rumänien.
Man bör dock ha i åtanke att vissa ideella organisationer kan vara opålitliga.

Pouya: Hej! Tack för en bra och viktig belysning av detta fenomen. Hur tycker du problemet ska lösas? Att folk åker hit, urfattiga från Rumänien och tigger löser ju i det stora hela inget problem vad jag ser, bara att det sker i större mängder. Tycker du inte att Sverige borde lägga press på Rumänien som land att ta hand om sina medborgare? Eller ser du något annat sätt att lösa problemet på? Löser man problemet genom att ge dem pengar?
: Min personliga åsikt är att ursprungsländerna, dvs Rumänien, Ungern, Bulgarien, bör ta ansvar för sina egna medborgare, att de mår bra och att de har en dräglig levnadsstandard, Fungerar inte det är det en gemensam europeisk fråga för EU att lösa.

nnn: Hur kommer det sig att antalet tiggare exploderat i Stockholm bara på nåt år? Det sitter nån i varje gathörn, så var det inte för ett två år sedan...
: Hej nnn,
Romska tiggare i europa har ökat sedan Rumänien gick med i EU 2007. Att så många kommit hit upp till Skandinavien de senaste åren beror enligt många på den ekonomiska krisen som slagit möt södra europa. När rumänien gick med i eu var spanien och italien de första länder som romer utvandrade till från sin försörjning.
därför talar många tiggare man träffrar på i stockholm spanska eller italienska.

: Hej och stort tack för alla era frågor och intressanta åsikter. Nu stänger vi chatten här på Dagens Nyheter.
Mvh
Josefine Hökerberg

moderator: Tack till alla som medverkat!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.