Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/clas-svahn-dronarna-har-blivit-vara-nya-ufon/

Nyheter

Clas Svahn: Drönarna har blivit våra nya ufon

Ett okänt föremål fotograferat över Barra da Tijuca i Brasilien den 7 maj 1952.
Ett okänt föremål fotograferat över Barra da Tijuca i Brasilien den 7 maj 1952. Foto: Ed Keffel/AFU

Har drönare blivit det nya ”ufo”? 

Det finns en del som tyder på det. 

I en rad fall där piloter och andra har rapporterat hur de sett föremål som de inte kunnat identifiera, har observatörerna valt att beskriva de okända föremålen som ”drönare”.

Men i flera fall har det visat sig att det inte alls har rört sig om drönare, konstaterar drönartillverkaren DJI i en rapport. I stället har svaren stannat på sådant som fåglar, materielfel (när piloterna trott sig ha kolliderat med en drönare), ballonger och plastpåsar.

Eller helt enkelt något som man inte lyckats identifiera alls. Ett oidentifierat flygande föremål; ett ufo.

I stället verkar det som om framför allt piloter nu hittat en utväg när det gäller att rapportera något de inte begriper sig på. I stället för det ibland lätt stigmatiserande begreppet ”ufo” sätter man etiketten ”drönare” på det okända.

Och det är inte svårt att förstå. Att använda ett begrepp som alla känner till gör att man inte behöver skämmas om det nu skulle visa sig vara något annat.

Att ta till ”drönare” som förklaring säger alltså väldigt lite om att det faktiskt också var en drönare som flög förbi. Något som även den amerikanska organisationen Academy of Model Aeronautics kunde konstatera redan 2015. Av 764 rapporterade drönarobservationer som gjorts av piloter visade sig bara 27 ha varit drönare.

Och när det har rört sig om drönare har det i samtliga fall, där händelserna beskrivits som allvarliga, rört sig om militära drönare.

Också den amerikanska militären har allt oftare använt sig av ”drönare” som för att förklara det dess piloter sett. Men det finns undantag. I samband med att tre filmer med okända föremål filmade av den amerikanska flottans piloter blev offentliga i december 2017 erkände en talesperson för flottans informationskrigföring, Joseph Gradisher, att det rörde sig om ”oidentifierade flygande föremål”.

– Orsaken till att jag säger så är för att visa att det är något vi tar på allvar. Ju oftare jag säger detta desto fler piloter vågar träda fram, sa Gradisher till Time.

Så delar av det amerikanska försvaret lyfter fram ”ufo” medan den civila flygverksamheten börjar tala om ”drönare”.

I slutändan betyder de två begreppen tydligen samma sak: Observatören har ingen aning om vad han eller hon såg.

Läs också:

Myndigheterna avfärdar inte drönarspåret men löser inte mysteriet