Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/cyklande-miljoaktivister-stoppar-trafiken-i-goteborg/

Nyheter

Cyklande miljöaktivister stoppade trafiken i Göteborg

- Håll ihop! lyder instruktionen från samordnaren i rörelsen Extinction Rebellion. Cykelmanifestationen i centrala Göteborg har som mål att rikta uppmärksamhet mot klimatfrågan. Foto: DN

Genom att cykla långsamt genom centrala Göteborg mitt under rusningstid ville miljöaktivisterna i Extinction Rebellion rikta fokus mot klimatfrågan. 

Aktionen som på torsdagen genomfördes i Göteborg kallas Critical mass bike ride. Under torsdagskvällen hölls även cykelmanifestationer i Stockholm och Malmö. Emelie Riberio är medlem i rörelsen Extinction Rebellion som stod bakom manifestationen i Göteborg. 

– Vi beklagar att det här stör pendlare och andra individer. Det är inte de vi riktar oss mot. Vi vill kasta ljus på klimatfrågan för att påverka politiker, säger hon. 

Strax efter klockan fem rullade aktivisterna iväg från Heden mot Stadsbiblioteket. Ett par bilister protesterar när körfältet upptas av cyklister med flaggor och banderoller. Flera åskådare plockar upp telefonerna för att ta bilder. Erica Sommerfors och Torbjörn Edgren strosar förbi demonstranterna. 

– Vi går ju, så för oss är det inga problem! Nej, men jag tror faktiskt att man behöver skaka om folk lite, säger Erica Sommerfors. 

Torbjörn Edgren och Erica Sommerfors som passerat förbi cykelmanifestationen tycker att den är ett bra initiativ. Foto: DN

Enligt Emelie Riberio består Extinction Rebellion av människor med helt olika erfarenheter och bakgrund.

– Jag är småbarnsförälder och lärare. Vissa är erfarna aktivister, andra har aldrig engagerat sig tidigare. Det som förenar oss är vår rädsla för att ingenting görs i klimatfrågan. 

Den pågående Bokmässan ökar trycket på trafiken kring Korsvägen, där aktivisterna ursprungligen planerat att passera. I stället gick rutten ner längs Avenyn, i sakta mak. 

– Vi vill inte på något sätt utsätta oss själva eller andra för fara. Vi vill inte provocera, utan på ett så fint sätt som möjligt störa business as usual, säger Emelie Riberio.

Finns det inte andra sätt att påverka?

– Det har gått så lång tid nu, olika miljörörelser har försökt på olika sätt. Vi har så knappt om tid på oss att ändra inriktningen. Som jag ser det är det det här sättet vi har att tillgå.