Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 11:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/dagens-nyheters-lasare-varnas-for-bluffmejl/

NYHETER

Dagens Nyheters läsare varnas för bluffmejl om bitcoin

DN varnar nu alla läsare för mejl, annonser och inlägg på sociala medier som ger sken av att komma från tidningen, men som är försök till bedrägerier.

Så kallade bitcoinbedrägerier, med löften om snabb tillväxt genom sparande i kryptovalutan bitcoin, har förekommit i flera års tid men intensifierats det senaste året, i synnerhet i Skandinavien. Bakom bedrägerierna ligger nätverk av internationellt verksamma företag.

DN kunde i vintras avslöja hur en stor del av bluffverksamheten bedrevs från ett företag i Kiev. Härifrån drevs verksamheten där telefonförsäljare med löften om hög avkastning fick svenska pensionärer och småsparare att satsa allt de ägde – och mer därtill.

I den fortsatta granskningen har DN visat hur bedrägerierna kan kopplas till svenska företag och kriminella. Alla artiklar i granskningen återfinns här.

Bedragarna hittar sina offer via stora mängder av annonser och inlägg i sociala medier. Ofta ger de sken av att komma från etablerade medier och lockar med tv-kändisar och idrottsstjärnor som påstås ha gjort stora vinster. Men allt är bluff.

– De här bedragarna hittar olika sätt att lura annonssystemen och tar sig in på alla stora annonsplattformar. Vi har en nära dialog med Google vars annonsplattform vi använder, för att försöka få stopp på detta, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Den senaste tiden har även antalet mejlutskick från bedragarna ökat kraftigt. Mejlen ger i rubrikerna sken av att komma från etablerade medier. Även DN:s namn har använts: ett antal läsare och prenumeranter har de senaste veckorna rapporterat in att de fått  bedrägerimejl om bitcoinsparande som lockar till stora förtjänster.

DN varnar nu läsarna för att gå på bluffmejlen.

– DN ger aldrig rekommendationer när det gäller investeringar. Ser man sådana med DN som avsändare så kan man vara säker på att det är en bluff, säger Peter Wolodarski.

Bedrägeriförsöken har blivit allt mer frekventa under våren, efter DN:s avslöjanden om den kriminella verksamheten.

– Vi har sett en ökad intensitet med bedrägerier där man använder Dagens Nyheters varumärke sedan vi börjat granska de här bedragarna, säger Peter Wolodarski.

Den som vill rapportera mejlen till DN, för vidare anmälan och utredning, kan göra det till mejladressen bluffannons@dn.se

Läs också: Bitcoinbedrägeriena – så går de till

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt