Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 03:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/dagens-nyheters-lasare-varnas-for-bluffmejl/

Nyheter

Dagens Nyheters läsare varnas för bluffmejl om bitcoin

Foto: Johan Andersson

DN varnar nu alla läsare för mejl, annonser och inlägg på sociala medier som ger sken av att komma från tidningen, men som är försök till bedrägerier.

Så kallade bitcoinbedrägerier, med löften om snabb tillväxt genom sparande i kryptovalutan bitcoin, har förekommit i flera års tid men intensifierats det senaste året, i synnerhet i Skandinavien. Bakom bedrägerierna ligger nätverk av internationellt verksamma företag. 

DN kunde i vintras avslöja hur en stor del av bluffverksamheten bedrevs från ett företag i Kiev. Härifrån drevs verksamheten där telefonförsäljare med löften om hög avkastning fick svenska pensionärer och småsparare att satsa allt de ägde – och mer därtill.

I den fortsatta granskningen har DN visat hur bedrägerierna kan kopplas till svenska företag och kriminella. Alla artiklar i granskningen återfinns här.

Bedragarna hittar sina offer via stora mängder av annonser och inlägg i sociala medier. Ofta ger de sken av att komma från etablerade medier och lockar med tv-kändisar och idrottsstjärnor som påstås ha gjort stora vinster. Men allt är bluff.

– De här bedragarna hittar olika sätt att lura annonssystemen och tar sig in på alla stora annonsplattformar. Vi har en nära dialog med Google vars annonsplattform vi använder, för att försöka få stopp på detta, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Den senaste tiden har även antalet mejlutskick från bedragarna ökat kraftigt. Mejlen ger i rubrikerna sken av att komma från etablerade medier. Även DN:s namn har använts: ett antal läsare och prenumeranter har de senaste veckorna rapporterat in att de fått  bedrägerimejl om bitcoinsparande som lockar till stora förtjänster.

DN varnar nu läsarna för att gå på bluffmejlen.

– DN ger aldrig rekommendationer när det gäller investeringar. Ser man sådana med DN som avsändare så kan man vara säker på att det är en bluff, säger Peter Wolodarski.

Bedrägeriförsöken har blivit allt mer frekventa under våren, efter DN:s avslöjanden om den kriminella verksamheten.

– Vi har sett en ökad intensitet med bedrägerier där man använder Dagens Nyheters varumärke sedan vi börjat granska de här bedragarna, säger Peter Wolodarski.

Den som vill rapportera mejlen till DN, för vidare anmälan och utredning, kan göra det till mejladressen bluffannons@dn.se

Läs också: Bitcoinbedrägeriena – så går de till