Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Danska nattklubbar inför språkregler

Nattklubbar i Danmark nekar gäster som inte talar danska, engelska eller tyska.
Nattklubbar i Danmark nekar gäster som inte talar danska, engelska eller tyska. Foto: Beatrice Lundborg

Flera nattklubbar i Danmark har infört språkregler för att hålla asylsökande borta. För att inte bli nekad i dörren ska man kunna prata engelska, danska eller tyska.

Flera danska nattklubbar har infört språkregler för sina besökare. De som inte kan prata danska, engelska eller tyska blir nekade i dörren.

– Vi har några regler som säkrar att våra gäster får en bra upplevelse och känner sig trygga, säger Tom Holden, som äger diskoteket Buddy Holly i danska till danska TV2.

Reglerna ska ha tillkommit för att hålla asylsökande borta från nattklubbarna, enligt The Independent. Enligt nattklubbsägare har kvinnliga besökare i städerna Sønderbor, Thisted och Handerslev känt sig sexuellt trakasserade av asylsökande män. Polisen i Thisted säger att man har hört talas om problemet – men att man inte fått in några specifika anmälningar.

Danska Amnesty fördömer språkreglerna och Claus Juul, juridisk konsulent, säger till danska TV2 att det handlar om diskriminering.

– Man drar alla över en kam. Man kan inte göra en generell regel som säger att man inte får komma in om man är från ett särskilt land, som det har varit problem med förr, säger han.

På förbundet ”Danmarks restauranter og cafeer” som representerar 1500 företag menar man att reglerna är till för att garantera gästernas säkerhet. Verkställande direktör Torben Hoffman Rosenstock säger till TV2:

– Om man har en grupp gäster som kommer in och uppvisar ett hotfullt beteende blir det en säkerhetsmässig utmaning om man inte kan föra en dialog med den gästen.

Men på Amnesty menar Claus Juul att säkerhetsargumentet är ett svepskäl för att kunna införa regler som misstänkliggör alla gäster ur en viss grupp.

– Självklart kan man kommunicera med folk om det uppkommer en säkerhetssituation, även om de inte kan prata danska, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.