Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/darfor-avrader-ud-fran-resor-till-norra-italien/

Nyheter

Därför avråder UD från resor till norra Italien

Få turister i Milano i Lombardiet.
Få turister i Milano i Lombardiet. Foto: Piero Cruciatti/AFP

Nu avråder UD från icke nödvändiga resor till norra Italien samt några områden i Sydkorea.

Experter ställer sig frågan varför utbrottet hann bli så omfattande i Italien. 

– Jag tror att en viktig faktor är att det hann hända väldigt mycket innan man upptäckte vad som var på gång, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.  

Under fredagen fattade utrikesdepartementet beslut om att avråda från icke nödvändiga resor till att antal regioner i norra Italien samt till områden i Sydkorea. Beslutet fattades på rekommendation av Folkhälsomyndigheten. De senaste rapporterna om en hårt pressad italiensk sjukvård avgjorde, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– De är pressade när det gäller att hitta respiratorer till alla människor. Och de är så pressade att de stänger alla skolor och universitet. Vi har ett samhälle som just nu har det väldigt jobbigt och varken kan eller vill ta emot fler människor i det här läget, säger han. 

Risken att bli smittad i norra Italien är inte gigantisk, enligt Tegnell. Men om man skulle insjukna eller råka ut för något annat som kräver vård är det viktigt att vara medveten om att man kanske inte kan få samma vård som i Sverige. 

Varför blev utbrottet så stort i Italien? 

– Det är en jättebra fråga. Det är den vi alla vill ha koll på. Jag tror att en viktig faktor är att det hann hända väldigt mycket innan man upptäckte vad som var på gång. Det hann bli en väldigt omfattande spridning i början. Jag tror att det är det som är den stora skillnaden mellan länder som med relativt måttliga insatser kan få stopp på det och de som behöver göra drastiska grejer som Kina och Italien, säger Tegnell. 

Bland det viktigaste för att undvika en sådan spridning är att informationen till de som varit i riskområden fungerar, menar han.

– Blir du det minsta sjuk stanna hemma. Blir du inte bättre ta kontakt med sjukvården. Och om du är sjuk, lita på att smittskyddet gör rätt saker, att de hittar alla runtomkring dig som kan vara smittade.