Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 23:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/darfor-startar-vi-fakta-i-fragan/

NYHETER

Fakta är viktigare än någonsin – därför startar vi Fakta i frågan

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det närmaste halvåret kommer vi att översköljas av debatter, och gärna debatter om debatten.

Vem ska regera med vem? Hur är dagsformen för partiledare X? Hur klarade Y senaste utfrågningen?

Så ska det vara i en demokrati.

För många av oss känns valet 2018 som något större än ett val mellan partier som ska företräda oss i fyra år. Just i år borde det finnas utrymme för vidare diskussioner om vilka vi är och önskar vara, och om våra förhoppningar.

Ser vi oss om i världen har påverkansoperationer och rena lögner varit en del av snart sagt varje valrörelse de senaste åren.

Men all demokratisk diskussion mår bra av att bygga på fakta.

För att bidra till en saklig och anständig debatt startar Dagens Nyheter i dag den stora satsningen Fakta i frågan. Varje vecka fram till valet genomlyser vi frågor som engagerar väljarna.

Vår utgångspunkt är opinionsinstitutet Ipsos mätning om väljarnas viktigaste frågor. Utifrån de tio ämnen som rankas högst har vi formulerat 50 frågor som vi försöker besvara.

Ju högre upp i rankningen, desto fler frågeställningar kommer vi att belysa.

Kristoffer Örstadius, granskande reporter på DN, har använt öppna, offentliga källor i sina undersökningar. Till varje artikel i serien finns omfattande källhänvisningar där den som vill kan söka vidare i ämnet. I vissa fall har DN gjort egna genomgångar i form av enkäter och datakörningar.  Även då redovisar vi allt grundmaterial på dn.se.

Vi har också anlitat två framstående nationalekonomer, Laura Hartman och Lars Calmfors. Deras uppdrag är att ge övergripande synpunkter på materialet och komma med förslag till kompletteringar.

I dag är det premiär för första granskningen. Den handlar om vården – det ämne som just nu rankas som viktigast i opinionsundersökningarna.

Kristoffer Örstadius försöker svara på frågan: Har vårdköerna vuxit?

Fotnot: Vilka frågor tycker du att vi ska titta närmare på i Fakta i frågan? Mejla vår reporter Kristoffer Örstadius.

Ämnen i artikeln

Val 2018

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt