Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/datainspektionen-fler-dataforetag-kommer-granskas/

Nyheter

Datainspektionen: Fler dataföretag kommer granskas

02:02. DN avslöjar: Hundratusentals vanliga svenskar gps-spåras dygnet runt genom sina mobiler – av appar som sedan säljer informationen. Björn Sjögren är en av de som övervakats utan att veta om det.

Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin räknar med att myndigheten kommer inleda fler granskningar mot företag som handlar med data om människors rörelsemönster. Det säger hon efter veckans DN-granskning, som visade hur jättelika databaser med svenskars platsdata bjuds ut till försäljning.

Rätta artikel

Hundratusentals svenskar spåras av appar i sina mobiler, och information om hur de rör sig säljs öppet. DN har i en rad artiklar granskat handeln med platsinformation, data som företagen säger är anonym men som i själva verket ofta avslöjar enskilda när den pekar ut var de befinner sig dygnet runt.

Reaktionerna har varit kraftfulla från flera håll. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) har tidigare ifrågasatt att handeln sker i enlighet med lagen:

– Jag har svårt att se att hanteringen ryms inom gränsen för det lagliga, sa han och öppnade för en möjlig lagändring: 

– Skulle det visa sig att det ändå går att göra inom ramen för lagstiftningen så är jag inte främmande för att skärpa den.

Nu säger Datainspektionens generaldirektör Lena Lindgren Schelin att fler tillsynsärenden mot företag som samlar och handlar med den här typen av data är att vänta. 

– Det är vad jag ser framför mig. Vår tillsynsplan sträcker sig två år framåt och det är högst sannolikt att vi under den perioden inleder tillsyn mot fler bolag som rör just spårning av individer och platsdata. 

Samtidigt säger Lena Lindgren Schelin att det finns gränser för vad en myndighet som Datainspektionen kan uppnå. 

Ni är tillsynsmyndighet med ansvar för området. När du ser hur handeln pågår, är du nöjd?

– Som tillsynsmyndighet har man ett stort ansvar. Men vi kan inte genom tillsyn, hur kraftfull den än är, säkerställa att man får en schyst marknad. 

– Vi är hundra personer, det finns ungefär en miljon företag i Sverige och tio miljoner användare. Då inser man proportionerna – de hundra personer som arbetar här kan inte säkerställa att alla enskilda eller företag gör rätt.

Datainspektionen har redan en tillsyn mot Googles hantering av insamlad platsinformation i gång. Den startades efter en anmälan från organisationen Sveriges konsumenter och väntas bli färdig senare under året.

– När man ser de här stora datamängderna som faktiskt kan användas på andra sätt tror jag att folk börjar bli oroliga. I datamängderna finns även människor med skyddade identiteter, med skyddat boende, som försöker komma undan människor som är på jakt efter dem, som kanske inte har förstått hur mycket data de släpper ifrån sig och som omedvetet utsätter sig för en risk, säger Lena Lindgren Schelin, men betonar också att det inte bara är en fråga för individen:

– Vi ser att främmande makt är intresserade av våra uppgifter. Då är stora datamängder något som är mycket attraktivt att komma åt. Datainspektionen kan inte säkerställa att vi har ett gemensamt skydd för medborgare i hela Sverige, alla måste ta ett ansvar för att vi inte ska utsätta Sverige för risker genom att vara en svag länk som läcker data till de som vill använda dem på ett sätt som inte är önskvärt.

Integritetsaspekterna av handel med platsdata kan kompliceras ytterligare när den samkörs med andra datakällor. Även om gps-loggning visar hur en människa rör sig, kan då än mer avslöjas. Den snabba teknikutvecklingen inom ansiktsigenkänning är ett exempel. Mjukvaran som läser av bilder av ansikten, jämför med databaser och försöker lista ut vem personen är blir allt mer sofistikerad.

– Om man kan lägga samman ansiktsigenkänning med spårning av individer och platsdata, då börjar vi ganska snart få ett stort övervakningssamhälle där man inte bara kan spåra individer och hur de rör sig utan genom uppgifter från kamerabevakning kunna identifiera vilka de faktiskt är, säger Lena Lindgren Schelin.