Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/de-atalas-for-de-massiva-bilbranderna-i-vastra-frolunda/

Nyheter

De åtalas för de massiva bilbränderna i Västra Frölunda

Bärgningskåren hämtar bilvrak efter de massiva bilbränderna i Västra Frölunda i augusti förra året. Foto: Tomas Ohlsson

Bilder från övervakningskameror, blodspår och internetsökningar på ”hemmagjord bomb”. Det är en del av åklagarens bevisning när sex unga personer åtalas för att ha deltagit i de uppmärksammade bilbränderna i Västra Frölunda i Göteborg förra året. I dag tisdag inleds rättegången mot två av dem som även åtalas för en synnerligen grov misshandel på Frölunda torg. 

I augusti förra året, bara några veckor innan Sverige gick till val, sattes ett stort antal bilar i brand på flera håll i Västsverige. Det brann i Trollhättan, Lysekil och i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Men värst drabbat var Västra Frölunda där 70 fordon skadades. 

Filmer på maskerade män som sprang över en parkering, slog sönder och satte eld på bilar i närheten av Frölunda torg spreds snabbt på sociala medier och vände upp och ner på valrörelsen. 

Stefan Löfven möter polisen och allmänheten i Frölunda dagen efter bränderna. Foto: Tomas Ohlsson

Utredningen tog över ett år men nu åtalas sex personer i åldrarna 16 till 21 år för inblandning i bränderna.

Två av dem misstänks även för rån och en synnerligen grov misshandel på Frölunda torg i maj i år. Det är en 20-åring och en 21-åring som tillsammans med två andra gärningsmän ska ha sparkat och slagit en man så allvarligt att han fick livshotande skador. Rättegången i detta mål startar i dag tisdag.

– I och med att det rör sig om samma misstänkta som i bränderna har man beslutat om en gemensam förhandling, säger Linda Wiking, åklagare i misshandelsmålet.

Rättegången om bilbränderna inleds senare i höst. 20-åringen står då åtalad för grov skadegörelse. I bevisningen ingår bland annat videofilmer som boende har filmat och övervakningsfilmer från olika platser i Frölunda torgs köpcenter. 

– De filmerna där de är maskerade väger inte så tungt, utan visar mest på händelseförloppet. Däremot har vi några sekvenser från tidigare samma dag och då går det att jämföra kläder och annat. Dessutom är det områdespoliser med god kännedom om individer som rör sig på torget som har pekat ut flera av gärningsmännen, säger Mats Ihlbom som leder åtalet om bilbränderna. 

Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Foto: Tomas Ohlsson

Webbhistoriken från 20-åringens beslagtagna telefon tas också upp i åtalet. Där går det att se att han har gjort flera sökningar på ”hemmagjord bomb” samt läst Flashbacktrådar med rubriker som ”Hur tillverkar jag en sprängbomb?” och ”Var får jag tag på kemikalier och utrustning?”.

20-åringen har tidigare dömts för grovt vapeninnehav och narkotikabrott. Just nu avtjänar han ett fängelsestraff på tio månader för ett butiksrån. 

21-åringen åtalas för medhjälp till grov skadegörelse. Han tros ha varit med och planerat brottet samt tillverkat brandbomberna som sedan användes för att sätta eld på bilar. 

I samband med bilbränderna hittade polisen en omkullvält kundvagn med gatstenar och så kallade molotovcocktails, flaskor fyllda med brännbar vätska, i närheten av brottsplatsen. På flera av servetterna som var instoppade i flaskorna hittades 21-åringens dna. 

Ytterligare två personer åtalas för grov skadegörelse. De har identifierats av polisen på filmerna från händelsen. Den yngre av dem, en 16-åring, knyts till brottsplatsen genom blodspår som har hittats på flera av de skadade bilarna. 

Två personer till åtalas för medhjälp till grov skadegörelse. De ska på olika sätt ha hjälpt till att förbereda brottet. Deras dna hittades på servetter som tros ha använts för att göra brandbomber.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna och har i förhören inte velat uppge några namn på eventuella medhjälpare.

Under utredningens gång har polisen riktat misstankar mot fler personer men enligt åklagaren Mats Ihlbom har det inte gått att bevisa att de har varit inblandade i bilbränderna. 

– Det har varit svårt med bevisning. Vi har säkert hört tusen personer i området och inte fått fram ett enda namn, säger han. 

Kort innan det började brinna i Frölunda skickades en videofilm till Expressen där en maskerad person berättade vad som skulle hända. ”Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur”, sa mannen i filmen. Det ledde till spekulationer kring syftet bakom bilbränderna och frågan är fortfarande obesvarad. 

Motivet bakom gärningarna är inget som Mats Ihlbom tar upp i åtalet. 

– Vi har en bild av vad som har hänt och hur det hänger ihop men vi har inte kommit dit att vi kan bevisa något. Det hänger på att folk pratar med oss och det har ingen gjort. Det enda vi kan säga är att det rör sig om någon form av markering mot samhället.