Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/de-fortsatter-leta-efter-mordade-wilma-andersson/

Nyheter

De fortsätter leta efter mördade Wilma Andersson

Söker till häst efter Wilmas kvarlevor: Camilla Moberg i sadeln på Lady M och bortom henne Sandra Danneman på King Size.
Söker till häst efter Wilmas kvarlevor: Camilla Moberg i sadeln på Lady M och bortom henne Sandra Danneman på King Size. Foto: Jonas Lindstedt

UDDEVALLA. Två dykare i Bursjön. Hästar runt ängarna vid Bratteröd. Sökhundar från Stockholm och Skåne. Fyrhjulingar – och ungefär 100 personer i fotpatrullerna.

Fallet Wilma Andersson må vara på väg mot sitt rättsliga klargörande, men så länge hennes kropp saknas fortsätter Uddevallaborna och många andra med dem att leta.

– Ja, här har sökts förr. Det är nog inget område som inte sökts igenom. Då sökte man ju en hel kropp, inte nu, säger Kenneth Pladsbjerg från Munkedal medan han ger direktiv till sin patrull:

– Om ni ser något säger ni bara ”stopp”, så kommer jag!

– Kenneth! Det ligger en svart påse här nere!, ropar en av kvinnorna i sökgruppen Fikks gula väst.

I mitten: Patrulledaren Kenneth Pladsbjerg ger direktiv innan de beger sig ut att gå brett i ett område i södra Uddevalla.
I mitten: Patrulledaren Kenneth Pladsbjerg ger direktiv innan de beger sig ut att gå brett i ett område i södra Uddevalla. Foto: Jonas Lindstedt

– Jag har svårt tro att något finns här. Man vill ju koppla det till ett logiskt tänkande. Jag är inne på det här med sophantering och återvinningscentralerna. Så jag vet inte riktigt varför jag är här, men har man gått med så har man gjort något i alla fall, säger Carina Schratz.

Hon har rest hit från Trollhättan och säger att hon varje dag sedan tio år bär med sig vad det innebär att ett syskon mördats. Hennes bror misshandlades till döds av en då 17-årig kille.

Carina Schratz från Trollhättan deltog i sökandet. Hon säger att det inte går en dag utan att hon tänker på mordet på hennes egen bror för tio år sedan, och att hon tror hon förstår den förtvivlan som kommer av att inte få full vetskap, den som Wilmas anhöriga nu går igenom.
Carina Schratz från Trollhättan deltog i sökandet. Hon säger att det inte går en dag utan att hon tänker på mordet på hennes egen bror för tio år sedan, och att hon tror hon förstår den förtvivlan som kommer av att inte få full vetskap, den som Wilmas anhöriga nu går igenom. Foto: Jonas Lindstedt

– Vi fick inget som helst stöd från samhället då. Jag vet inte vad Wilmas anhöriga har mött. Men absolut har det påverkat att jag är här i dag. Den här ovissheten som de lever med, den slapp vi i alla fall. Den måste vara fruktansvärd, säger Carina Schratz. 

Uddevalla på lördagen: Här är en av många sökpatruller ute och letar efter spår av mördade Wilma Anderssons kvarlevor. Mimmi Jönsson kollar ner i en brunn.
Uddevalla på lördagen: Här är en av många sökpatruller ute och letar efter spår av mördade Wilma Anderssons kvarlevor. Mimmi Jönsson kollar ner i en brunn. Foto: Jonas Lindstedt

På en äng ett par kilometer söderut rider två kvinnor i gula västar på var sin Shire-häst.

– Jag har varit med i nästan varje sök sedan Wilma anmäldes försvunnen, till häst eller till fots, säger Camilla Moberg i sadeln på Lady M.

När vi frågar om hon fortfarande tror att något finns att hitta, säger hon:

– Vi bara åker dit det anvisas. Jag känner Uddevallas omgivningar väldigt bra nu.

På hästen King Size sitter Sandra Danneman. Fallet Wilma är bara så berörande, säger hon.

– Det har fått en plats i allas hjärtan. Det är otroligt vad en person som man inte känner kan göra avtryck.

Lördagen 30 november hölls ytterligare en manifestation på Kungstorget i Uddevalla till minne av Wilma Andersson.
Lördagen 30 november hölls ytterligare en manifestation på Kungstorget i Uddevalla till minne av Wilma Andersson. Foto: Adam Ihse/TT

Ljusmanifestationen på Kungstorget fredagskvällen 29 november i fjol markerade slutet på det tio dygn långa desperata försöket att finna 17-åriga Wilma Andersson vid liv. Under den tiden organiserade både Missing People och Fikk sökinsatser parallellt med polisen. 

Fyndet av kroppsdelen – som det offentliggjorda åtalet visade skedde i ex-pojkvännens lägenhet – innebar att de publika sökinsatserna avbröts, men polisen har fortsatt leta kvarlevor, försökt lägga pussel. Förgäves.

Therese Ewenborg och Keneth Pladsbjerg är med och deltar i sökandet efter Wilma Anderssons kropp.
Therese Ewenborg och Keneth Pladsbjerg är med och deltar i sökandet efter Wilma Anderssons kropp. Foto: Jonas Lindstedt

Sökorganisationen Fikks ledare i Uddevalla Daniel Brodin och Patrick Cohen säger till DN att Fikks egen personal gjort 17 olika insatser alltsedan de offentliga söken avbröts. 

Ett av Wilma Anderssons syskon vädjade i sociala medier tidigare i veckan om att människor skulle sluta upp under lördagens insats. 

Wilma Andersson på ett foto som familjen gett DN tillåtelse att publicera. Till höger en bild från sökandet i november i fjol.
Wilma Andersson på ett foto som familjen gett DN tillåtelse att publicera. Till höger en bild från sökandet i november i fjol. Foto: Privat, Lars Näslund

– Nu när polisutredningen är offentliggjord kände vi att det fanns skäl att hålla ett öppet sök på nytt. De som är ute i dag är det nog mer för att hjälpa familjen än att de tror att man ska göra fynd, säger Daniel Brodin.

Själv säger han att han i detalj försökt återskapa den misstänkte 23-åringens rörelsemönster.

– Kroppen bör inte ha kunnat vara placerad i en bil så länge, högst sex sju minuter, bedömer han. Men det är rätt långa perioder under de avgörande dygnen då hans mobiltelefon har legat i lägenheten. Det är en klurig insats.