Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/de-sjunger-for-isolerade-aldre/

Sverige går samman

De sjunger för isolerade äldre

För fyra veckor sedan började Birgit Öhlund och Alice Lind framträda med sina sångogram.
För fyra veckor sedan började Birgit Öhlund och Alice Lind framträda med sina sångogram. Foto: Privat

Birgit och Alice tog varsin gitarr och gav sig ut i trapphuset. Det blev början på systrarnas så kallade sångogram till äldre - och till David Lindgren.

Uppväxt i en musikfamilj har Birgit Öhlund alltid haft en förkärlek för melodier. När hon började klura på hur hon kunde hjälpa till under coronakrisen gjorde musikbakgrunden sig påmind som en blixt från klar himmel.

– Då kom jag på – jag kan ju sjunga! utbrister Birgit Öhlund.

Med embryot till en idé i bakhuvudet for hon till systern Alice Lind i Luleå. Efter lite övertalning från Birgits sida beslutade de för att testa konceptet på några grannar. Sagt och gjort – de gick ut i trapphuset, knackade på hos grannarna och bjöd på några låtar. Snart var succén ett faktum.

– Vi var så upprymda och de var så överlyckliga. Jag ryser när jag tänker på det nu, det var så fint, säger Birgit Öhlund.

Efter den spontana premiärspelningen har ordet spritt sig. Ett 30-tal sångogram, alltså framträdanden av Birgit och Alice, har levererats i Luleå med omnejd. Dessutom har systrarna hunnit med en liten Västerbottensturné där flera isolerade besöktes.

– Vi står på behörigt avstånd, oavsett om det är under en balkong eller i ett trapphus. Trapphus är faktiskt väldigt bra att sjunga i eftersom det blir så häftig akustik.

Förra helgen skedde också de första digitala sångogrammen när rätt utrustning var på plats.

Birgit Öhlund och Alice Lind.
Birgit Öhlund och Alice Lind. Foto: Privat.

På facebooksidan ”Sången är din” lottar duon varje vecka ut sångogram till aspiranter. De får sedan välja 2-3 låtar ur en låtlista om ungefär 20 alster, som omfattar visor, schlager och klassiker från Svensktoppen. Allra populärast är Vikingarnas dansbandsklassiker Leende guldbruna ögon. Birgit Öhlund nämner ”Jag ger dig min morgon” av Fred Åkerström, Björn Afzelius ”Sång till friheten” och ”Omkring tiggarn från Luossa” av Dan Andersson som personliga favoriter.

– Sen gillar vi mycket av Gärdestad också.

Duon tar inte betalt för sångogrammen, utan uppmanar istället beställare att skänka till välgörenhet. Initiativet är i huvudsak riktat till äldre personer, men det finns undantag. När de ombads spela in ett sångogram till David Lindgren efter dennes vinst i tv-programmet Stjärnornas stjärna blundade de lite för praxis.

– För stjärnornas stjärna kanske man får göra ett undantag, skrattar hon. 

Systrarna planerar att köra vidare så länge ”tid, lust, ork och behov finns”.

– Det är obetalbart att se glädjen hos de vi besöker. Det känns fantastiskt att vi kan dela med oss av något sånt här till andra som har det jättesvårt.

Läs mer: Dramaten på ny turné – sjunger för äldre