Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

”Det är verkligen över anständighetens gräns”

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP).
KU:s ordförande Peter Eriksson (MP). Other: Bertil Ericson / SCANPIX

Det är högst troligt att KU kommer att granska uppgifterna om att den före detta biståndsministern Gunilla Carlssons lön finansierats med biståndspengar. Det säger KU-ordförande Peter Eriksson till DN. Den förre biståndsministern Pierre Schori menar att det hela är ”över anständighetens gräns”.

 – Jag tycker det är mycket uppseendeväckande och jag har svårt att se att det kan vara förenligt med de anslagsvillkor och riksdagsbeslut som finns kring det här, säger Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP).

Enligt Peter Eriksson är det problematiskt eftersom statsrådens löner ligger i ett särskilt budgetområde medan biståndet finns på ett helt annat ställe i budgeten.

– Det här kan man inte bara flytta över hur som helst i syfte att minska biståndsmedlen eller för att finansiera regeringskansliet på annat sätt.

Pierre Schori var biståndsminister i den socialdemokratiska regeringen under 90-talet. Han är också kritisk till att pengar gått från biståndsbudgeten till att betala Gunilla Carlssons och hennes statssekreterares löner. Han berättar att det även på hans tid ofta var en kamp med finansdepartementet om vad som skulle gå till biståndsbudgeten, som till exempel finansiering för flyktingmottagande och ambassader. Men det fanns en gräns.

– Det var aldrig tal om statsrådslönen. Det är verkligen över anständighetens gräns, säger Schori till DN.

Utrikesminister Carl Bildt säger till Ekot att det räknas av rätt mycket kostnader för att förvalta och sköta biståndet och  att det inte är något konstigt att Gunilla Carlssons lön finansierats med biståndsmedel. Ett påstående som ifrågasätts av Pierre Schori.

– Det säger han alltid om ovanliga saker som är skumma. Han vet inte vad han talar om i det här fallet, säger Schori.

Det har ännu inte kommit in någon KU-anmälan om löneutbetalningen men enligt Peter Eriksson är det högst troligt att KU kommer att titta på ärendet.

– Det kommer med all säkerhet att bli en granskning i KU om det här, säger han.

Har riksdagen vetat om det här?

– Vad jag vet så har inte det här kommunicerats till riksdagen. Jag har aldrig hört talas om att man gjort så här tidigare, säger Peter Eriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.