Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

”Det fanns onekligen goda skäl att avskeda Tom Price”

Hälsoministern Tom Price fick sparken efter att ha tagit privatflyg för nästan en halv miljon dollar på skattebetalarnas nota.
Hälsoministern Tom Price fick sparken efter att ha tagit privatflyg för nästan en halv miljon dollar på skattebetalarnas nota. Other: AP Photo/Evan Vucci

Hälsoministern Tom Price fick sparken efter att ha tagit privatflyg för nästan en halv miljon dollar på skattebetalarnas nota. Men det är mer sannolikt att Trump avskedade honom för att hitta ännu en syndabock för de misslyckade försöken att riva upp Obamacare.

Det fanns onekligen goda skäl att avskeda hälsoministern Tom Price efter veckans skandaler. Price har tagit 26 privata flygturer på skattebetalarnas bekostnad, samtidigt som han förde en kampanj för drastiska nedskärningar i statliga subventioner för sjukvård. Totalt kostade Price resor mer än 400 000 dollar. Bland annat flög han mellan Philadelphia och Washington, ett avstånd som tar drygt två timmar med bil. Barack Obamas hälsominister Kathleen Sibelius åkte som en jämförelse aldrig privat under sina fem år i ämbetet.

Men det verkar ändå inte särskilt troligt att det var därför Trump gav honom sparken. Trump har inte tidigare gjort sig känd för att oroa sig särskilt mycket över den typen av slösaktighet med offentliga medel i sin administration. Ett dussintal av Trumps andra ministrar har, enligt en granskning av Politico, också använt sig av slösaktiga utgifter som att resa med privata plan. Själv har Trump och hans familj också spenderat friska summor på golfhelger och spontana utflykter till Trumps palats i Florida.

Så det är nog mer sannolikt att Trump var irriterad på Price för att han misslyckades upphäva Barack Obamas sjukvårdsreform.

LÄS MER: USA:s hälsominister lämnar tjänst efter kritik

I veckan gjorde republikanerna ännu ett försök att få igenom en ny sjukvårdslag som skulle ersätta det paket som kallas Obamacare i folkmun i USA. Det slutade, som så många gånger tidigare, med ett fiasko. Lindsay Graham, senatorn som tog initiativet den här gången, erkände efteråt att han inte riktigt visste vad han sysslade med.

Under Trumps valkampanj var ett av de allra viktigaste och oftast upprepade löftena till väljarna att Obamacare skulle rivas upp under Trumps första vecka som president. Med snart ett år efter valet, och nio månader med Trump i Vita Huset, är det inte konstigt att presidenten börjar bli upprörd.

Det är sannolikt att Donald Trump avskedade Tom Price för att hitta ännu en syndabock för de misslyckade försöken att riva upp Obamacare.
Det är sannolikt att Donald Trump avskedade Tom Price för att hitta ännu en syndabock för de misslyckade försöken att riva upp Obamacare. Other: Björn Larsson Rosvall/TT

Men varken Tom Price eller de republikanska ledarna i kongressen bör ensam få skulden för misslyckandet med detta initiativ. Problemet går betydligt djupare än så. Under Obamas åtta år som president försökte republikanerna i kongressen vid mer än 50 tillfällen upphäva Obamacare, men man formulerade aldrig något trovärdigt alternativ till den omfattande lagen. Donald Trump har inte heller bemödat sig med några sakpolitiska detaljer när det gäller sjukvårdsreformen. I stället får republikanerna i kongressen den omöjliga uppgiften att försöka sälja in en mängd gigantiska nedskärningar av de subventioner och bidrag som gjort det möjligt för miljontals amerikaner att få tillgång till sjukvård de senaste åren. Det folkliga motståndet till dessa initiativ har satt stopp för reformförsöken. Där skulle Trump ha kunnat göra betydligt mer för att sprida en positiv bild av reformförslagen till sina hängivna väljare. I stället har han valt att starta ett försiktigt krig mot republikanerna i kongressen. Tom Price blev bara den sista att stryka med i Trumps kampanj för att delegera skuldbördan över så många olika republikaner som möjligt.

Framför allt bidrar Trumps vana att avskeda sin personal till en stämning i Vita Huset där alla vet att de kan få sparken om de inte visar tillräcklig lojalitet gentemot presidenten.

Trots Trumps löften om att rekrytera “de bästa personerna” till sin administration har ett dussintal nyckelpersoner redan fått sparken. Däribland rådgivarna Michael Flynn, Steve Bannon, K.T. McFarland och Sebastian Gorka, talespersonerna Anthony Scaramucci och Sean Spicer, stabschefen Reince Priebus, samt en rad jurister och inte minst FBI-chefen James Comey. Trump blev nationellt känd i USA som en dokusåpastjärna som avskedade folk. Han verkar mån om att bibehålla samma image som president.


Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.