Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/detta-har-hant-i-fallet-kring-anna-lindstedt/

Nyheter

Detta har hänt i fallet kring Anna Lindstedt

Det hemliga mötet som Anna Lindstedt deltog i hölls på hotell Sheraton i Stockholm.
Det hemliga mötet som Anna Lindstedt deltog i hölls på hotell Sheraton i Stockholm. Foto: Alexander Mahmoud

Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias efter att ha varit åtalad för åtalad för brott mot rikets säkerhet, ”egenmäktighet i förhandling med främmande makt”. Upphovet till rättegången är den svenske bokförläggaren Gui Minhai som sedan 2015 hållits fängslad i Kina. Hans dotter Angela Gui inbjöds till det möte på hotell Sheraton i Stockholm som spårade ur och som Lindstedt åtalats för.

Gui Minhai föddes 1964 i Ningbo, Kina och han flyttade till Sverige för att studera 1988. Efter massakern på Himmelska Fridens torg 1989 valde han att stanna i Sverige där han bildade familj och fick dottern Angela Gui. 1992 blev Gui Minhai svensk medborgare.

När klimatet i Kina lättade flyttade han tillbaka och etablerade bokförlaget Causeway Bay Books i Hongkong med utgivning kritisk mot kommunistregimen.

Den 17 oktober 2015 var Gui Minhai i sin semesterbostad i Thailand då han frihetsberövades och fördes bort till Kina. 17 januari 2016 framträdde han i kinesisk stats-tv, sade att han återvänt frivilligt för att ta sitt straff för ett trafikbrott 2003. 

10 januari 2018 släpptes Gui Minhai ur kommunarrest. Tio dagar senare åkte han tåg med svenska diplomater på väg till en läkarundersökning, men fördes bort av polis och fängslades åter. Han dömdes 24 februari 2020 till 20 års fängelse

Läs mer: Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten

Bild 1 av 2 Bilder på den i kina fängslade bokförläggaren Gui Minhai efter att han frihetsberövats 2015.
Foto: Vincent Yu/AP
Bild 2 av 2 Gui Minhais dotter Angela Gui.
Foto: Anders Wiklund/TT

Angela Gui är 28 år, bor Cambridge, Storbritannien, där hon doktorerar i medicinhistoria. Hon har i över fyra år kämpat för att hennes far ska friges av Kina. Hon har talat inför USA:s kongress, brittiska parlamentet och FN:s människorättsråd. 

Anna Lindstedt tillträdde som Sveriges ambassadör i Kina i september 2016 och hade intensiva samtal med Angela Gui. I maj 2018 ansåg UD att Lindstedt varit omdömeslös och känslomässig i dessa kontakter. UD beslutade ta hem Anna Lindstedt i förtid, men förflyttningen fördröjdes till in på 2019.

Kevin Liu och John Mewella är två affärsmän som Lindstedt träffade 14–15 januari 2019 i Kina. De tre ”brainstormar” fram idén om ett möte i Sverige. Dit ska Angela Gui komma och erbjudas anställning via affärsmännens svenske kompanjon Niclas Adler.

De fyra samt Angela Gui möttes på Hotell Sheraton 24–25 januari 2019 i Stockholm. Affärsmännen försökte tysta Angela Gui som slog larm till UD, varpå Lindstedt kallades hem. Säkerhetspolisen utredde och Lindstedt åtalades den 12 december 2019 med rättegång 5–18  juni 2020. 

Läs mer: Miljardären som skulle få Gui Minhai fri

Ämnen i artikeln

UD
Gui Minhai
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt