Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Detta har hänt i fallet UD, Oksanen och Bali

01:41. En mejlväxling mellan UD och en journalist begärdes ut av en chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – dagen efter att den skett. Mejlväxlingen publicerades senare på Twitter av riksdagsmannen Hanif Bali (M).

På UD finns misstankar om att en främmande makt avlyssnat och varit delaktig i ett försök att misskreditera en svensk journalist som är profilerad i säkerhetspolitiska frågor, erfar DN.

En mejlväxling mellan UD och journalisten begärdes ut av en chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag – dagen efter att den skett. Mejlväxlingen publicerades senare på Twitter av riksdagsmannen Hanif Bali (M).

Misstanken är att den högerpopulistiska sajten fått tips om mejlväxlingen. UD:s säkerhetsenhet har informerats om händelsen och Mittmedia utreder nu dataintrång.

13 februari

En mejlväxling sker mellan UD och journalisten Patrik Oksanen.

Den senare, som är profilerad i säkerhetspolitiska frågor, erbjuds att intervjua den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk som ska besöka en UD-arrangerad konferens.

14 februari

Mejlväxlingen mellan UD och Oksanen begärs ut av Pelle Zackrisson, chef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag.

12 mars

Patrik Oksanen publicerar intervjun med Olga Skripnuk i Hela Hälsingland och twittrar ut en länk till intervjun.

12 mars

18 minuter efter att Oksanen twittrat ut länken till intervjun kommenteras den på twitter av Hanif Bali (M). Han kritiserar Oksanen för att inte ha varit transparent med att intevjun ”såldes in” av UD och lägger ut den mejlväxling mellan UD och Oksanen som Pelle Zackrisson från Nyheter Idag begärt ut.

16 mars

DN avslöjar att det finns misstankar om avlyssning från främmande makt av UD:s mejl alternativt Oksanens mejl. Att mejlen begärdes ut så snabbt har väckt misstankarna, samt att de användes för att misskreditera Oksanen som är känd för att kritisera ryska påverkansoperationer.

16 mars

Samma dag konfronterar DN Hanif Bali och frågar hur han fått tag i mejlväxlingen. Han svarar att han sett den i sina sociala medie-flöden och fångat upp den. Kort därefter kan DN berätta att Bali tidigare sagt att han fick mejlväxlingen av en bekant.  

16 mars

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, meddelar att M ser mycket allvarligt på det inträffade, att Bali agerat ”ytterst omdömeslöst” och att man startar en intern utredning om det inträffade. Säpo har informerats om händelsen.

17 mars

Hanif Bali berättar nu i ett Facbook-inlägg att han fått mejlväxlingen mellan UD och Patrik Oksanen av Nyheter Idags grundare Chang Frick – något han bestämt förnekat för DN dagen före. Han avslutar inlägget med – ”Jag hoppas att innerligt att ni kan förlåta mig för detta”.

18 mars

Hanif Bali meddelar att han lämnar Moderaternas partistyrelse. Han uppger att han behåller sin plats i riksdagen, men säger också att han ska sluta twittra. 

19 mars

Partiledaren Ulf Kristersson kommenterar affären med Hanif Bali och säger att historien är beklaglig: ”Så här gör man inte som moderat riksdagsman. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till DN att uppgifter om otillåten inhämtning ska tas på största allvar och att hon kommer att ha ett möte med UD:s säkerhetsfunktion. 

Läs mer: UD misstänker hemlig avlyssning efter försök att misskreditera journalist

Läs mer: Bali undanhöll uppgifter

Läs mer: M: Bali har agerat ytterst omdömeslöst – Säpo inkopplat

Läs mer: ”Steget till en uppmaning att lämna är inte långt”

Läs mer: Bara Oksanen visste om mötet med aktivisterna 

Läs mer: Bali lämnar Moderaternas partistyrelse

Läs mer: M-ledaren Kristersson om Hanif Bali: Otroligt beklagligt

Läs mer: Wallström: Uppgifter om otillåten inhämtning ska tas på största allvar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.