Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Dilsa Demirbag-Sten: Som typisk 20-talist ville påven leverera

Påven Benedictus XVI har sagt upp sig. Det heter förstås inte så på ”religiösiska” men det är exakt vad han har gjort. Sist någon lämnade ämbetet var för över 600 år sedan. Det finns de som hävdar att påven är modig och andra som tror att det är en skandal som hotar och att han därför föregår offentliggörandet. Jag har en annan teori.

Påven tar uppgiften som ålagts honom på mycket stort allvar och vill försäkra sig om att kunna leverera på bästa sätt. Benedictus XVI är en typisk 20-talist: en flitig och noggrann person med seriös livsinställning. Hans företrädare har inte som han behövt balansera mellan nunnor i ett kloster på en bergssluttning i Chile ena dagen och Twitteranvändare den andra.

Med tanke på att påvetiteln innebär att man företräder universums härskare är det ett mirakel att det inte har gått värre. Men, som man säger i Kurdistan, det är aldrig för sent att ge upp.

Benedictus XVI har, till skillnad från sina företrädare, egna krav och förväntningar på sitt ämbete. Det hedrar honom. Jag är övertygad om att samtliga fackförbund i världen håller med om att han har det tuffaste jobbet på vår planet. Betänk detta: Påvens arbetsgivare har aldrig kallat till ett utvecklingssamtal utan överlåter åt diverse döda människor som kallas helgon att visa honom vägen. Gud själv har hittills, mig veterligen, inte dykt upp på ett enda möte. Hur ska man då veta vilka mål och förväntningar han har på sin underställde? Inget ”visa sig i korridorerna och ta sig tid att prata med medarbetare” här inte. Vad säger landets ledarskapscoacher om det? Abstrakt prat om mindfullness med en carpe diem-uppmaning funkar inte i längden.

Varje seriös verksamhet har styrdokument. Hur tror ni att det känns att tvingas förlita sig på stentavlor medan omvärlden hanterar surfplattor? Det går inte ens att logga in på de där gamla stentavlorna för att få en presentation av verksamhetsmålen. Men också om det gick, så är styrdokumentet så heligt att man inte får ifrågasätta ett enda av de tio målen, trots att det saknas en strukturerad handlingsplan för hur varenda kotte på jorden ska frälsas.

Tydligt ledarskap är inte Guds starka sida. Det är inte konstigt att hans påbud tolkas så olika i de otaliga förgreningar av ”kristenheten” som har uppstått. Detsamma gäller visserligen konkurrentföretagen. Men där gör ingen anspråk på att företräda den allsmäktige som The Boss förlängda arm på vår jord.

Benedictus XVI är en hederlig prick som har försökt göra sitt jobb men kände att han inte riktigt kunde leverera längre och då valde att kasta in handduken. Hur länge ska det dröja innan resten av invånarna på vår planet inser att ”Gud” inte är ett politiskt och logiskt mera relevant begrepp än rosa elefanter? Dessvärre är inte alla lika kloka och ansvarfulla som den avgående påven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.