Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

DN förklarar 7 olika dieter

Foto: Alamy

Dietdjungeln är snårig – nedan listar DN sju vanliga dieter.

Nordiska näringsrekommendationerna

De officiella rekommendationerna i Sverige, som egentligen inte är en diet utan att ett sätt att äta. Kostråden innebär att man bland annat ska äta mer grönsaker, baljväxter, frukt, fisk, nötter, fullkornsprodukter och vegetabiliskt fett. Man ska äta mindre socker, salt, processat och rött kött samt dricka mindre alkohol.

Lchf

Dieten innebär att man äter en kost med lågt kolhydratinnehåll och högt fettinnehåll. Studier har visat att dieten på kort sikt är mer effektiv än en lågfettkost för att gå ned i vikt, men det finns inga vetenskapliga belägg för att dieten är bättre på längre sikt.

Paleo

Det innebär att man ska äta så som man gjorde på stenåldern. Man undviker bland annat processad mat, spannmål, mejeriprodukter och socker. I stället får man äta grönsaker, kött, fisk, nötter och frukt.

5:2

Dieten innebär att man äter normalt under fem av veckans sju dagar och ”fastar” under två dagar, det vill säga äter maximalt 500–600 kalorier. Det finns inga långtidsstudier på dieten.

GI

Man väljer mat med lågt glykemiskt index, vilket gör att blodsockret inte påverkas lika mycket och genom att det hålls på en jämnare nivå kommer personerna att hålla sig mätta längre. Dieten utesluter inte kolhydrater, utan fokuserar i stället på långsamma kolhydrater.

Rawfood

Dieten innehåller mycket frukt, nötter och grönsaker. Maten ska inte värmas upp över 42 grader.

Medelhavskost

Dieten fokuserar på mat som människorna runt Medelhavet äter. Grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk, olivolja och nötter ingår bland annat i kosten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.