Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 02:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/dn-granskar-rysk-sakerhetstjanst-misstanks-ha-infiltrerat-gravjournalistprojekt-i-sverige/

NYHETER

DN granskar: Rysk säkerhetstjänst misstänks ha infiltrerat grävjournalistprojekt i Sverige

1 min 30 sek. En rysk spion misstänks ha infiltrerat en svensk utbildning för grävande journalistik. Hör den tidigare Spetznas-soldaten: "Vilken normal spion skulle sagt att det var sant?".

Stockholm/Tallinn. En agent från den ryska säkerhetstjänsten FSB har fått stipendium och utbildning i grävande journalistik bekostad av svenska biståndsmedel, enligt DN:s uppgifter.

Den 50-årige mannen dolde sin bakgrund som Spetsnazsoldat i militära underrättelsetjänsten GRU och utbildades i Kalmar våren 2017.

Enligt underrättelseinformation var hans uppdrag att spionera på de andra deltagarna, något han själv förnekar.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.