Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Dyrt bygga egen pool

Juli, slutfasen. Snickare ska bygga färdigt däcket av lärkträ. P-O gör underarbete medan Ola, Tom, Line och Petter längtar efter att det ska bli klart. P-O längtar också, att bygga pool var betydligt mer omfattande än han trodde.
Juli, slutfasen. Snickare ska bygga färdigt däcket av lärkträ. P-O gör underarbete medan Ola, Tom, Line och Petter längtar efter att det ska bli klart. P-O längtar också, att bygga pool var betydligt mer omfattande än han trodde.
Pool? Ja, varför inte. Så resonerar allt fler familjer. En av dem som hängt med i pool­boomen är familjen Göransson på Lidingö. De fyra barnen har väntat otåligt på att få plaska på hemmaplan.

När semestern började i juli var trädäcket nästan färdigt och gropen var klar, men än var det ett par veckor kvar innan vattnet skulle klucka på tomten hemma hos Liv och P-O Göransson. Hantverkarna arbetade febrilt med slutfasen och på ledig tid gjorde P-O de bitar han kunde.

Poolen ligger i hörnet av trädgården och den är en modifierad variant av storsäljaren på 4 gånger 8 meter. Den steniga tomten krävde en del sprängning med snigel­dynamit, och markförutsättningarna gav slutligen poolmåtten
4 gånger 7,5 meter.

Då, i juli, satt familjens fyra barn och åt frukost på verandan. De tittade längtansfullt mot gropen, men den här soliga sommarlovsdagen väntade bilfärd till stranden.

- Det kommer säkert att bli populärt att vara här sedan, småskrattade Liv. Vi får nog ha en del regler. Alla barnen kan ju inte ha hit sina kompisar samtidigt.

De två grannar som poolen gränsar mot hade ingenting emot bygget när de blev tillfrågade. Tvärtom har de själva blivit sugna på att bygga pool. En annan granne har redan en.

- Det är inte så exklusivt att ha pool längre. Vanliga barnfamiljer i villa har upptäckt att det inte är så dyrt. Det är en riktig boom nu, branschen har verkligen medvind, säger Magnus Holgersson, marknadsansvarig på Folkpool, en av de största återförsäljarna.

De senaste åren har byggbutiker och vanliga affärer börjat sälja plastpooler som står ovan mark.

- De köps mest som en impulsgrej. En nedgrävd pool med trädäck är någonting som du har planerat.

Familjen Göransson köpte en plastpool för en tusenlapp för ett par somrar sedan, men den gick sönder. Dessutom var den så grund att det inte gick att dyka. Det senare var ett tungt argument för att skaffa en nedgrävd pool.

Den vanliga poolköparen är en barnfamilj som har en tomt på cirka 1.000 kvadratmeter. Den ytan har även familjen Göransson. I och med poolen rykte en sandlåda och ett plommonträd som tidigare stod i hörnet.

- När trädäcket byggdes upp kändes det först väldigt stort och jag undrade var tomten tog vägen, men poolen är värd ytan som den tar. Jag är själv uppväxt med en pool som min pappa byggde och jag hade så himla roligt med den. Barnen älskar att bada och det är en sådan bra sysselsättning för både kropp och själ. Vi har i och för sig en sandstrand på cykelavstånd, men det är så många ankor där och vattnet känns inte rent, säger Liv.

Familjens pool har extra bra uppvärmning för att förlänga bad­året.

- En bit in i september tror jag att vi kan bada. Men vi tänker inte värma upp vattnet när det är för kallt ute, med tanke på energi­åtgången.

Folkpools Magnus Holgersson räknar med att den aktiva pool­säsongen startar i maj och slutar augusti. Den kan bli ännu längre med de skjutbara pooltak som finns som extrautrustning.

- De förlänger säsongen med en till två månader. Sådana tak har funnits länge, men de har börjat bli populära nu eftersom det har blivit bättre pris på dem.

Och priset för familjens Göranssons pool? Jo, allt blir dyrare än man har tänkt sig, konstaterar P-O Göransson. Sprängandet av berg och extrautrustning har plussat på notan som slutar på 400.000 kronor, trots att familjen har gjort en del arbete själva.

- Det blev 100.000 kronor mer än vi trodde. Alla tillval kostar och bara sprängningen gick nog på 100.000. Om det är värt det? Det tror jag nog.

Att köpa pool behöver inte längre

Att köpa pool behöver inte längre vara en lyx, men kalaset kan fortfarande kosta en hel del. Det gäller att tänka efter vilken slags pool som familjen behöver och inte glömma att få klartecken från grannarna.

Dyraste poolen är den klassiska som är gjuten och har kaklad bassäng. För att få den färdigbyggd på tomten kan plånboken tömmas på en miljon eller mer. Mer överkomligt är det med poolduk i plast. En sådan pool med måtten 4 gånger 8 meter kostar minst 100 000 kronor i material och ungefär lika mycket till i byggkostnader för den som inte vill göra jobbet själv, enligt Magnus Holgersson på Folkpool.

Stenig mark eller sluttande tomt gör en markpool dyrare och besvärligare att bygga. Då finns alternativet ovanmarkspool. Där finns allt från modeller för några tusenlappar som du hittar på stormarknader till mer avancerade varianter.

- Var beredd på att de billiga sorterna kan ha brister. Stommarna kan vara sämre och renings­utrustningarna kan vara jätteklena vilket försvårar skötseln, säger Peter Lindberg, säljare och tekniker på Svenska poolfabriken.

I dag är det få som väljer elvärme för att få behagligt badvatten. Högst på tio i topplistan hos Svenska poolfabriken ligger luftvärmepump, den uppvärmningen kräver betydligt färre kilowattimmar än vanlig eluppvärmning. En säsongskostnad för uppvärmning med luftvärmepump ligger på drygt 4 000 kronor. Det gäller att inte köpa en för liten luftvärmepump. Om den inte orkar med krävs elvärme och vips drar elräkningen i väg.
Andra uppvärmningslösningar är värmeväxlare och solfångare.

- Solfångare har minskat bland våra kunder. Dels är de dyra i inköp, dels är det ont om sol, säger Peter Lindberg.

Vattnet i poolen är detsamma hela tiden och det gäller att hålla bakterierna i schack. Kemikaliekostnaden för en säsong uppskattas till 1 200-1 400 kronor. Den som vill dra ned på klorförbrukningen rejält kan installera en uv-lampa i maskinrummet, uv-ljuset dödar bakterier.
Poolnotan drar lätt i väg med olika tillval. För den som har en grävd brunn tillkommer även tankbil som kör dit vatten eftersom en brunn inte orkar fylla poolen.

Generellt sett kräver inte en markpool bygglov, men det finns några saker att tänka på. Poolen bör inte ligga närmare än 4,5 meter från granntomten. Glöm inte heller att informera grannarna och be gärna om skriftliga tillstånd. Råden kommer från Annika Andersson, bygglovshandläggare i Stockholm:

- Varje år får vi några ärenden där grannar klagar på att poolen ligger för nära deras tomt och stör dem. En annan sak som poolbyggare kan missa är att det krävs bygglov om ett stort altandäck sitter ihop med huset och ligger en halvmeter ovanför marken. I vissa delar av landet är de här reglerna ännu strängare.
Annika Carlsson

Fotnot: Det finns många företag som säljer pooler. På www.villaportalen.se hittar du flertalet företag under rubriken pooler.

Namn och ålder: P-O Göransson 47

Namn och ålder: P-O Göransson 47 år och Liv Fotland Göransson 44 år.
Yrke: Båda arbetar på bank.
Barn: Line 12 år, Tom 10 och tvillingarna Ola och Petter 7.
Bostad: Villa på Lidingö, köptes för snart tio år sedan.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.