Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Emanuel Karlsten: Bland jasägare på nätet blir myten en sanning

Precis som många andra har jag suttit på nätet och skrattat de senaste veckorna. Ordskojat om att ”Miljöpartiet har språkrör, Sverigedemokraterna järnrör”. Till en fond av nya avslöjanden har vi euforiskt insett: Äntligen får SD-väljarna bevittna när partiet drar ned byxorna på sig själva. Men där vi ser en naken kejsare, har SD:s sympatisörer sett soldater som sårats i strid.

Det är så klart fånigt att påstå sig förstå varför SD ökar efter att ha genomlidit skandaler. Men det kan vara viktigt att se hur och var partiet hittat styrka.

Medan etablerade partier i flera år famlat på nätet har SD sedan länge annekterat ett eget hörn. Här har rädda och anonyma människor i grupp konspirerat om samhället. Ingen redaktör har nekat dem utrymme i insändarspalterna, ingen moderator har dragit undan micken från dem i debatten.

Gemensamt har de ringat in samhällsproblemen: ”Massinvandring” som stjäl jobb och ”muslimer som våldtar”. Mot dessa grupper har förakt odlats, riktats och blivit politik. Eller religion.

För det är på ett närmast religiöst sätt en fiendebild målats upp där alla samhällsproblem kan ledas till invandringen. En så simpel retorik att den normalfriske borde förstå att den omöjligt kan vara sann. Men i en digital ekokammare av jasägare förvandlas det till en mytisk sanning så vass att andra inte vågar ta i den.

Över tid har nätgemenskapen organiserats och genom riksdagsdebuten fått legitimitet. Nu har egna nyhetsorgan skapats. Pravdor och propagandacentraler där de ”sanna” bilderna av samhället kan publiceras. Opixlat hängs icke­dömda människor med mörkare hud ut som bevis för den vridna tesen.

Medier som försöker nyansera debatten är onda. De kallas ”fulmedia”, eftersom de förleder de rättrogna. När så medier fångar Sverigedemokrater med brallorna kring anklarna är det ytterligare ett bevis på medias ”fula” agenda. SD:s ungdomsförbund kallade det ett ”försök att splittra oss”, en annan SD-ledamot att järnrören bara var att ”lägga bakom sig”.

De debattvågor som hade kunnat piska sönder andra partier gjorde Sverigedemokraterna starkare. För de hade sin parallella värld, sitt SD-hörn av internet där de kunde dra sig tillbaka och omgruppera. Där sympatisörer fick nya argument och informationsgeneraler delade ut värmande offerkoftor tillsammans med idén om att allt är en ”hetsjakt”.

Ut kommer ett förnyat SD, med starkare stöd än tidigare. Som till och med tackade ”fulmedia” för att de hjälpt till att värva nya medlemmar.

Det är ett imponerande bygge och ett starkt bevis för hur nätet har gett undervegetationer syre att växa och organisera sig. Det är så klart viktigt att även SD tillåts göra det.

Och även om det vore intellektuellt mest hederligt att fortsätta skratta åt vansinnet blir jag tveksam: Gör det mig lika ignorant som Sverigedemokraterna?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.