Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Enronchef får över 24 års fängelse

Förre Enronchefen Jeff Skilling anländer till rättegången.
Förre Enronchefen Jeff Skilling anländer till rättegången. Foto: AP Photo/David J. Phillip

Den amerikanska energijättens Enrons förre chef Jeffrey Skilling dömdes på måndagen till 24 år och fyra månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri.

Enron kollapsade i slutet av 2001. Flera tusen anställda förlorade sina jobb i en av de största företagskonkurserna någonsin i USA. Enrons ledning hade i flera år friserat siffror, förfalskat bokföring och dolt miljardförluster.

De anställda förlorade också pensionsavsättningar som gjorts i bolaget, fordringsägare förlorade miljardbelopp och i ett slag raderades förmögenheter för tiotusentals småsparare som investerat i Enronaktier.

Jeffrey Skilling, 54, befanns redan den 19 maj i år skyldig på 19 av 28 åtalspunkter. Några dagar senare fann domstolen även företagets grundare Kenneth Lay skyldig på samtliga de punkter han åtalats. Den 64-årige Lay dog dock i juli innan han fått besked om hur långt straffet skulle bli.

De anklagades också för flera fall av olaglig insiderhandel. Skilling fälldes på vissa och friades på andra.

Under rättegången hävdade båda två att de var oskyldiga, och att kollapsen påskyndats av rykten som spreds om företaget. De försvarade sig också med att om det förekommit brottsliga transaktioner, medvetet vilseledande och kriminella manipulationer i bokföringen så hade det i så fall skett på en lägre nivå utan deras kännedom.

Domstolen i Houston, Texas, meddelade också att Jeffrey Skilling ska förbli i husarrest i väntan på en fängelseplacering. Domstolen avslog även försvarets begäran att slå av 10 månader på straffet, vilket skulle möjliggöra att Skilling skulle kunna placeras på en anstalt med lite mindre hårda säkerhetsregler, uppger CNN.

Enronkonkursen var början på en serie företagskonkurser i USA i början av 2000-talet. Några av de övriga var bland andra telekombolagen WorldCom och Global Crossing och kabelbolaget Adelphia.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.